Vesti

Severno plava – Volvo S60 Polestar

Aurora Borealis je retka pojava na nebu rezervisana za oči žitelja skandinavskih zemalja. Predivan prizor za oči i dušu. Jasno je da polarna svetlost ima no-go! na ovim prostorima. Ipak, ovih dana smo imali čast da nas poseti još jedna polarna retkost, nežne boje, jednake predivnosti.

Ispred vas se nalazi Volvo S60 Polestar. Poznato vam je da je Polestar za Volvo ono što je M za BMW ili AMG za Mercedes. Šta ih razlikuje od konkurencije? To što su naizgled hladni i pritom ih ne prati vatromet, urlanje i borba internet ratnika za prevlast. Ovo je arhitekta u rolci koji je popio plavu tabletu za muškost, iako mu nije trebala. Kada sam se prvi put susreo sa slikama ovog auta odmah mi se svideo. Znate onaj osećaj kada ugledate nešto i kažete sebi – to je to, ništa ne bih menjao. Košutnjak je bila lokacija našeg dejta i sve je prošlo savršeno!

Dan je bio tmuran i siv, a kiša hoće-neće… sigurno ju je i mrzelo da pada. Poveo sam sa sobom i devojku koja nije zainteresovana ni za automobile, a ni za ovakav dan, ali jednostavno sam morao da je upoznam sa zvezdom. Ispred nas je parkiran niz novih Volvo automobila. Novi, otmeni, veliki…ali ni jedan u boji koju moje oči zahtevaju. Prilazim pultu gde se nalaze promoterke i samo što sam krenuo da pitam gde je… Čujem netipičan zvuk auspuha za Volvo. Okrećem se, a svetlo plavi S60 lagano prilazi parkingu. Promoterka me pita:‘’Vi ste došli na test vožnju?‘’ – Ma ne, skupljam auto prospekte, pa bih hteo da vidim šta ima kod vas.

Uzbudjenje raste, nisam ni očekivao da ću voziti. Došao sam samo da opalim par fotografija, a ispostavilo se da interesovanje za vožnju Polestara nije bilo veliko. Većina je htela da proba ostala Volvo vozila koja nisam ni primetio pored Polestar-a. Kakav danak neiskustvu.

Sedamo u auto, četvorocilindrični turbak prede i krećemo. Pored očekivano obilate snage, auto je poprilično udoban i više nego lagan za vožnju. Menjač je automatski sa jednim kvačilom i oseti se “cim” kada promeni brzinu, pogotovo kada to uradite iz viših obrtaja. Pauza, “cim”, pucanj i nastavljate da ubrzavate. Za to ubrzanje zaduženo je 362Ks i 500Nm. Katapultiraju, naizgled bezopasni S60, do 100km/h za 4.5 sekundi. Pogon na sva četiri točka vas nosi kroz krivine, a Ohlins amortizeri vas uveravaju da su vaše odluke za volanom sasvim primerene i sigurne. Sve u svemu jedan kompletan auto za svaki dan, a možda i neku stazu.

Žao mi je što nisam imao više veremena sa autom i nisam stigao da više obratim pažnju na detalje, ali mi je devojka prenela svoje viđenje kvaliteta enterijera, sedišta i materijala, uporedivši ih sa nekom markom nekih torbi ili tako nečega, što je valjda znak da je sve na izuzetnom nivou. Plava polarna zvezda je retka pojava koju smo uhvatili, nadam se da će nas češće posećivati, a možda se i duže zadržati sledeći put.

Autor // Aleksandar Savin
Fotografije // Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • …bas mi se svidja auto. Volvo mi se nikad nije svidjao kao sportski auto ali ovaj auto lepo izgleda a koliko vidim prilicno je snazan..