Oko sveta

Nürburgring 2010

Ovu godinu otvaramo posetom meki automobilskog sveta, kako profesionalnog, tako i amaterskog. Naravno, reč je o čuvenom Nürburgring-u. Probaćemo da vam prenesemo delić doživljaja koji možete videti i osetiti kada posetite Zeleni pakao. Tokom godina, staza menja svoj oblik i svrhu, ali se od 1983. izdvajaju dve celine, koje su prisutne i danas – Nordschleife, dužine 20.81 km i Nürburgring (GP-Strecke), dužine 5.148 km. Nismo bili u mogućnosti da napravimo turu cele staze (postoji lokalni put koji vodi oko staze, a tu su još i lokalni putevi koji je presecaju), ali ono što se može primetiti je da na svakih 500 do 600m postoje veliki, zemljani, parking prostori gde se možete ulogoriti i posmatrati, recimo, 24h Nürburgring-a. Šator, društvo, roštiljske kobasice i pivo… Idealno!Dok se krećete ka centru Nürburgring-a, primetićete da se na tim, istim, parkinzima okupljaju ozbiljne, nesvakidašnje mašine, uzevši u obzir naše krajeve. GP staza je centralno mesto svih dešavanja, odnosno prostor oko nje. Tu se, osim glavne tribine i upravne zgrade, nalaze: hoteli, moteli, restorani, fan-shop-ovi, laboratorije i istraživački centri mnogih renomiranih proizvođača. Unutar glavne zgrade postoje izložbeni prostori (showroom-ovi) nekih od najpoznatijih svetskih kuća. Uz njih se, naravno, nalaze i nezaobilazne prodavnice u kojima menjate novac za uspomenu na posetu i brend koji (ne)favorizujete. U okviru kompleksa nalazi se i muzej, ali nažalost, na dan posete, njegova vrata bila su zatvorena.Nismo još stigli do staze, a adrenalin je počeo da udara. Jednostavno ne znate gde ćete pre da se okrenete, a ne u kom smeru da pođete. Kada smo završili sa razgledanjem pratećih atrakcija, krenuli smo ka jednom od mnogobrojnih parking prostora i odlučili se da to baš mora da bude Brünnchen! Ako je neki deo staze popularan, onda je to Brünnchen. Veliki parking, ulazni set S krivina, gde vozači moraju da uspore, kako bismo mogli bolje da ih osmotrimo, nakon toga sledi pravac, na kojem se trude da postignu što veću brzinu, pre nego što ih iz našeg vidokruga iznese dugačka krivina na desno. Nekoliko trenutaka čistog uživanja! Stazu smo posetili u ponedeljak, apsolutno neinteresantan dan, barem onima koji su češće imali priliku da posete Nürburgring. Podesili smo aparate i škljocanje je moglo da počne.

BMW M3, u pratnji parazita Nürburgring-a, Porsche-a… 

Kaciga, najverovatnije, krije osmeh kilometarskih razmera, ili bismo se mi tako ponašali…Nešto modernije, sa parom vrata više i, nestandardnim, dodacima…Parazite, dedu i unuka, najbolje opisuje narodna poslovica – bez starca, nema udarca…Tata, vidi Ferari (599)! U pratnji neizostavnih Porsche-a, kojih možemo videti u milion izvedbi…Suzuki Swift se može iznajmiti, a onda počinje jurnjava sa društvom i dokazivanje ko je najspretniji sa đevrekom…Opel Astra OPC Nürburgring editon…Paraziti pokušavaju da se prikače na osvajača sa ostrva…Alfa parazit, sam zvuk njegovog boxera govori da sa njim nema šale…Pogađate? Još Porshe-a, GT3 RS, puta dva.

Ako odlučite da posetite Nürburgring, nemojte se ograničiti isključivo na stazu. U blizini, a i na putu ka, postoje mnogobrojni muzeji, fabrike i dosta kultnih, automobilskih, mesta koje obeležavaju Nemačku. Ova prelepa zemlja definitivno diše i živi za automobile.

Šta vi mislite? Ostavi komentar 1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Mmmm…staza ja prelepa a i Ostrvske i Nemace trkalice.Cini mi se da je i Hokenhajm F1 staza ponekad otvorena za slicne manifestacije.Steta sto slicnih staza nema kod nas nego moramo da se zadovoljimo Adom Hujom i slicnim kart-stazicama.E da,jedna veeeelika zamerka…NEMA JAPANSKIH ZVERCICA!