Posetili smo

Museum Sinsheim – II deo

Nastavljamo obilazak, stara garda ima vrlo impresivan nastup dok se mlađi tek probijaju. Muzej ima preko 300 izloženih automobila i bilo bi izuzetno teško da ih sve predstavim. Neki modeli su izostavljeni, nešto jednostavno mora da se vidi i uživo, ali opet neki modeli su tu.Krenućemo od razbijača, želje svakog arapskog princa, Lamborghini LM002. Dok SUV klasa vozila još nije ni zvanično postojala, Lambo je napravio zver sa v12 motorom i preko 5000 kubika. Samo pogledajte širinu guma, pa da li su oni normalni? Vesele ’80-te.Tri boje: crveno, crveno i crveno. Za gospodina Clarksona ovo je najbolji auto na svetu. Slepo mu verujemo, barem u ovom slučaju. Poslednji turbo Ferrari, V8 motor, 2,9 litra zapremina, konjskih snaga? Zvanično 478, ali mnogo se mućkalo tih vremena, verujem da je više. Najbolja saradnja karbona, kevlara i aluminijuma ikada.Ferrari 550 Barchetta, samo ih 450 izašlo iz fabrike, V12 motor u ovom modelu je 2000. godine dobio nagradu „International Engine of the Year“, a sledeće godine je i odbranio tu titulu. Zanimljivo je da Ferrari nije ponudio krov uz ovaj model, doduše, uz auto se dobija polovina šatorskog krila, ali fabrika ga preporučuje samo do brzine od 70 km/h. Auto pri toj brzini je na ler gasu i topi kvačilo. F50, naslednik modela F40, automobil koji je pokušao da što više tehnologije tadašnje Formule 1 prenese na civilne puteve. Da li su uspeli? Ja to sigurno neću nikada znati. Šta se desi kada uzmete amerčku grmljavinu zvanu Ford 351 Cleveland V8 i stavite u prelepi italijanski oklop? Pantera. Ovde u GTS izvedbi.Playboy ima svoje zečice, automobilski svet ima Lamborghini Countach. Najseksipilniji auto ikada. Ko nije imao ovaj auto na posteru u svojoj sobi, kao burago model, onaj ko nije prvo njega izabrao u Need for Speed 3: Hot Pursuit-u, može slobodno da spakuje kofere. Model 500s.

Za kraj, tu je par rasnih sportista. Neki su pokupili i par medalja, kao na primer ova Ibiza koja je osvojila Nemački reli šampionat 2001. godine.

BMW 635csi group A racing u prepoznatljivoj Jagermeister odeći. Nije čuveni broj 6 koji može da se kupi kao model, ali ja se ne bunim. Ford Capri Turbo Gr.5 ‘Würth’. Automobil ima dosta „stock“ delova, šoferku i motor. Jedino što motor, umesto originalnih 55ks ima 600ks. Ali šoferka je ostala nepromenjena. Mercedes-Benz SLR McLaren 722 GT, dugačko ime. Kako su došli do 722? Pazi sad, Stirling Moss je pobedio na trci Mille Miglia 1955. u Mercedes-Benz-u 300 SLR i broj auta je bio 722, a taj broj je označavao početak trke u 07:22 časova. I neko se setio da to iskoristi za ovaj model na slici. Svaka im čast.Najbolje za kraj, Lancia Stratos. Lanča ne bi bila ono što jeste, mislim naravno na fantastične reli autmobile, da nije Stratosa. Automobil projektovan striktno za potrebe reli šampionata, a izbacili su i potreban broj uličnih verzija. Bella Macchina d’Italia.

I ovim završavamo putovanje kroz muzej. Znam da ste besni, videli ste nešto na slikama, a ja to nisam prikazao. Valjda će vas to naterati da jednog dana odete u Sinsheim, kada će kolekcija biti još veća, i sve sami pogledati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *