Vesti

Haotična harmonija – Mercedes E53 AMG Estate

Autor /

Legenda kaže da čovek sa karavanom može da se rodi, oženi i umre u istom. Nije isključeno. Za njih važi da su prostrani, velikih zapremina prtljažnika, ali ne i brzi. Šta ako vam kažem da postoji način da se ispraše turovi svih maminih i tatinih sinova, sve sa kantama Jupola i merdevina na vašem ljubimcu.

Moje skromno mišljenje mi govori kako niko zaista nije kupio karavana, a da nije imao preku potrebu za jednim. Možda zbog nepoznavanje reči “lubrikant” ili zbog same prirode posla, „krompirwagen“ postao je važna karika svakodnevnog života. Većina vlasnika pijačarskih kočija, molerskih tenkova i hala za pravljenje veselja znaju o čemu pričam. Mercedes-Benz je uspeo da naše želje, svesne i nesvesne, ispuni i upakuje u nikad seksipilniju siluetu karavana. Dok se njegov arhi-neprijatelj, Audi S6, trudi da izgleda što agresivnije i zastrašujuće, Mercedes ostaje atleta u košulji, kravati i sakou. Pak ovog puta taj sako je još zategnutiji nego inače.

Prednji farovi redizajnirani su kako bi napravili savršenu harmoniju destruktivnog izgleda modernizovanog eksterijera. Prolazak pored bočnih neometanih linija daje na jačini pozadine, koja u najmanju ruku odaje režeću zver. Zadnji deo krase LED stop svetla i čak četiri, prava, izduva. Pak sam završetak izduva krase elementi koje možete imati u hrom ili crnoj boji, ukoliko izaberete opciju „AMG Night Package“. Upravo ta opcija pretvara ovog karavna u Betmenov izbor posle ženidbe.

Koliko je spolja „skroman“, toliko je „show-off“ iznutra. Apsolutno svaki milimetar enterijera osvetljen je načinom koji samo Mercedes-Benz može izvesti. Verovatno najbolji infotejment sistem ikada, zvani MBUX, smešten je u kokpitu ovog porodičnog letećeg objekta, a novi AMG volan dolazi u standardnom paketu opreme. Još interesantnije, a manje vidljivo, jeste AMG Speedshift TCT deveto-stepeni menjač, koji je uparen da radi izuzetno fluidno sa 3.0 l šesto-cilindričnim agregatom snage 429 konjskih snaga i 520 Nm obrtnog momenta. Verujte mi na reč da ni poljakinja na razmeni studenata nije toliko glasna.

Merlin Monroe nije uspela da oduševi i razočara toliko muškaraca., a u najnovijem fejsliftu E klase karavana “cepanja ličnosti” su još izraženija. Širina promena raspoloženja, poznatija kao “Dynamic select”, proteže se sve od Eco Pro, dragog člana zajednice, pa do Sport i Sport+, alfa mužjaka koga svi potajno preziru, jer je najbolji u razredu. Na našu radost, Audijevu žalost, to nisu konačne brojke koje stoje iza E53 AMG.

Naime, Mercedes-Benz je u E53 AMG implementirao alternator najnovije generacije, koji se nalazi između motora i menjača, pod nazivom EQ BOOST. On dodaje još 21 konjsku snagu i nesrazmernih 250 Nm obrtnog momenta. Pa su prave cifre 451 ks i čak 770 Nm obrtnog momenta! Moć motora i alternatora prenosi se na sva četiri točka, putem 4MATIC+ sistema, a koji može snagu da prenese i samo na zadnju osovinu. Budući vlasnici će se i te kako pozabaviti sa uključenim „Drift Mode“-om, koji čini da ovaj karavan od preko dve tone postane poput kocke putera i kliza po stazi.

Iako znamo da će ovaj E53 AMG karavan više vremena provesti na nemačkim autoputevima, to tako i treba da bude, jer je on upravo i pravljen za Autoban. Komfor, luksuz i udobnost, ali i sportske performanse jesu karakteristike ovog Mercedes-ovog heroja iz senke. Samo pravi muškarac spoznao je potrebu za karavanom. A oni sa dubljim džepovima će definitvno uživati u svakom potrošenom litru u ovom osvajaču autoputeva.

AUTOR // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Nisam istinaki ljubitelj karavana i drzao sam se toga. Ovaj teskt me je istinski osvezio na dublje razmisljanje tako da sa sigurnoscu mogu reci da od sada krompir wagene gledam drugim ocima .,)

  • Stvarno nisam zaljubljenik i pristalica karavana ali ovaj je stvarno izvan ocekivanja i nikako se ne moze reci da je lubenicar kao neki modeli hahaha šala mala
    Sve pohvale za tekst i slike

  • Каква машинерија, одувек су ми мечке биле упечатљиве, просто није могуће не пожелети овакав један у својој гаражи.