Vesti

GTR oznaka napokon daje smisao MekLaren Seni

MekLarenovo novo krilo od 1.5 miliona evra dolazi sa prikačenim automobilom. Reč je o modelu Sena GTR, verziji napravljenoj specifično za vožnju po stazi.

MekLaren Sena, ma koliko god je reklamirali da je fokusirana za vožnju po stazi, nikada nam vizuelno nije legla. Ima svojih dobrih strana, ali kao celokupan paket, nikada je u potpunosti nismo “svarili”, do sada… Sena GTR je verzija samo za trkačku stazu, kreirana od automobila koji se već dosta toga odrekao kako bi bio fokusiran na vožnju po… Pogodite? Stazi.

Koncept vozilo predstavljeno je 2018. godine, a finalna verzija se ne razlikuje previše od onoga šta smo videli ranije. Osim krila. Kirlo je o-g-r-o-m-n-o po svim normama.

Povezivanje krila sa karoserijom (i difuzora u obliku pluga) pojačava aerodinamički efekat i zajedno sa aktivnim aero delovima čini veoma kompleksnu spregu koja omogućava da se ostvari potisak od preko 1000kg. To je poboljšanje od preko 25% naspram standardne verzije Sene, a iz Meklarena tvrde da je većina tog potiska dostupna pri nižim brzinama. Što u prevodu znači da nećete morati da imate osećaj u prstima, kao ni reflekse pokojnog vozača Formule 1 po kojem je ovaj automobil dobio ime. Dakle neće biti potrebni previliki “kokošiji proizvodi” kako bi se sa Sena GTR upravljalo blizu limita, ali za eksploatisanje poslednjih 5% mogućnosti… Spremite pilulu za hrabrost.

Opremljenost GTR-a elektronskim pomagalima nas zato ne čudi.  Ona vam pomažu u Wet, Track i Race modovima vožnje. Vredi napomenuti da je “mokro” podešeno da sarađuje sa specifičnim gumama za vlažno vreme, ne bi li pomoglo dodatnom osećaju sigurnosti u datim uslovima.

Vešanje je pozajmljeno od MekLaren 720S GT3 trkačkog automobila, pa je mogućnost podešavanja visine uklonjena naspram osnovnog modela Sene, jer GTR nikada neće morati da pređe preko ležećeg policajca. GTR nosi točkove veličine 19”, kao i znatno veće kočnice naspram GT3 modela, jer ne podleže propisima te grupe.

Enterijer je širi i niži od “putničkog” automobila.  Oslobođen je luksuza kao što su ekrani osetljivi na dodir i preklopne kontrolne table, zarad uštede od 10kg u težini. Zvuči malo, ali GTR je opremljen sa aparatima za gašenje požara, radio aparatom i data logger-om. Prozori izrađeni od legure plastike i uklanjanje stakla u donjem delu vrata, takođe su pomogli sa dijetom.

Na konceptu, izduvi su se nalazili bočno, ali u finalnoj verziji oni su postavljeni centralno pozadi. Opet zbog umanjivanja kompleksnosti i uštedi na težini. Dodatnih 30-ak konja, koliko pravi GTR naspram standardne Sene, dolaze od uklanjanja katalizatora. Samim tim, očekujemo i znatno potentniju akustiku.

O ceni nećemo diskutovati, ali je oko 50% viša od “obične” verzije. S tim da vam MekLarenova divizija za specijalne operacije može oduzeti još koju desetinu hiljada, kako bi vaš GTR bio jedinstven. Da li treba napomenuti da su svi primerci već rasprodati?

Nama se ova verzija daleko više dopada od standardne. Kakvo je vaše mišljenje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *