Bud3 101

Galop u novi milenijum – 2015 Ford Mustang

2014_ford_mustang_naslovna_1_bud3Bez obzira na to kojoj ste industriji naklonjeni, koji su vaši automobilski uzori, uticaji ili želje, jednostavno ne možete da ne volite Ford Mustang. Ok, možda ga nećete obožavati ili ga smatrati najboljim automobilom na svetu (što mogu da dokažem da je istina), ali će vam, u najmanju ruku, biti simpatičan, interesantan i, na našim putevima, egzotičan. Ako ga nimalo ne volite ili vam je krajnje neinteresantan, onda ili niste ljubitelj automobila ili ste neizlečivi hejter ili nemate puls. U tom slučaju ste verovatno zalutali na ovu stranicu i predlažemo vam da klikćete dalje, da vas ne zadržavamo…
ford_mustang_naslovna_bud3_19Za sve one koji se prepoznaju u prvoj kategoriji, četvrtak, 5. decembar 2013. godine je bio bitan datum. Naime, u 12.01 po našem vremenu, svetlo dana je ugledala potpuno nova generacija Ford Mustanga, jednog od najpopularnijih sportskih automobila na svetu i svojevrsne automobilske institucije, koja već 50 godina traje kroz sve krize i recesije modernog automobilizma. Iako Mustang postoji čak pola veka i tačno šest generacija, već sad možemo reći da je ova jedna od najvažnijih u istoriji, kako za Mustang kao model, tako i za muscle cars kao klasu, a i za Ford kao kompaniju. Ipak, krenimo redom…
ford_mustang_naslovna_bud3_2Dizajnerski, novi Mustang je veoma smeo korak. Ne toliko u oblicima i linijama koliko u rastajanju od tradicije. Iako je Ford odavno najavljivao da će novi Mustang biti na bazi Evos Concepta iz 2011. godine, veći deo publike nije registrovao tu informaciju, stoga im je nova forma došla kao iznenađenje. S obzirom na činjenicu da je prošli model bio jedan od najuspešnijih primera retro-futurizma, svi su očekivali dalju razradu ove forme. Međutim, Ford dobro zna da je retro kao dizajnerski pravac u automobilizmu odavno out, stoga je novi Mustang dizajniran tako da samo podseća na stari model (proporcije i pojava) kao i da preuzme neke klasične Mustang elemente (zadnja svetla, linija krova, bokovi), ali da sve to ukomponuje u nov i svež oblik koji postavlja nove standarde, a ne ponavlja stare.
ford_mustang_naslovna_bud3_3Jedan od glavnih razloga za to je i činjenica da je novi Mustang stvoren kao najmoderniji i najnapredniji muscle car do sada, i ne kao auto koji treba da predstavlja budućnost te klase, nego kao auto koji jeste budućnost. Druga, veoma bitna stvar je to što je novi Mustang globalno predstavljen automobil sa planiranom prodajom na svim svetskim tržištima, čak i sa verzijom sa desnim volanom. Ako zaboravimo na par australijskih konverzija iz 1966. godine, ovo je prvi put da će vozač Mustanga ulaziti na desna vrata.
ford_mustang_naslovna_bud3_1To konkretno znači da dizajn mora da bude dopadljiv Hansu iz Berlina, Pedru iz Venecuele, Sergeju iz Minska, Jingu iz Šangaja i Muhamedu iz Dubaija. Mislimo da je Ford u tome potpuno uspeo, jer je ovaj oblik prihvatljiv svima njima, jednako koliko i Džonu iz Teksasa kome je ovo već peti Mustang koji poseduje. Odmah nakon prikazivanja prvih slika i detalja novog modela, čule su se razne zamerke na dizajn ali su dolazile od ljudi koji uglavnom nemaju pojma o automobilima, a još manje o ovom modelu i njegovoj istoriji. Sasvim sigurno možemo tvrditi da te kritike nisu ni bitne, jer je očigledno reč o jednom uspelom dizajnu, koji pri tom simbolizuje mnogo toga i ne ostavlja mesta sumnji o kom se automobilu radi. Ovo je definitivno Mustang. Moderan i veoma, veoma lep.
ford_mustang_naslovna_bud3_26Ispod lima se ponavlja slična priča, nova platforma, nov motor i, nakon 50 godina čekanja, napokon, nezavisno zadnje vešanje. Verovali ili ne, nezavisno zadnje vešanje je bilo predviđeno za ugradnju na prvom Mustangu iz 1964. godine, ali je povećavalo cenu produkcije za nekih 200 $, što je tadašnjim račundžijama iz Forda predstavljalo dovoljan razlog da ga izbace iz produkcijskog plana. Druga i treća generacija (od 1974. do 1992. godine) nisu imale velike fondove za razvoj i odlučeno je da se vešanje ne modernizuje, dok je, kod četvrte i pete generacije (od 1993. do 2013. godine) to arhaično vešanje modernizovano da bi izdržalo konkurenciju. Doduše, u periodu od 1999. do 2003. godine, Mustang Cobra je imao nezavisno vešanje (kasnije primenjeno na Fordu GT) ali to je bio limited model, a ne serijska verzija.
ford_mustang_naslovna_bud3_24Iako zvuči neverovatno, kruta zadnja osovina je začuđujuće dobro uspevala da se odupre naletu aktivnih vešanja, kompjuterski kontrolisanih opruga i dvostrukih trouglastih ramena. Nebrojeno puta se dokazala na trkama, mogli bismo da vam objasnimo i kako, ali to ćemo ostaviti za neku drugu priliku i kafansko okruženje. Dovoljno je reći da aktuelni ’13. Mustang GT ima isto bočno ubrzanje i iste rezultate na stazi kao i aktuelni BMW M3. I košta tačno dvostruko manje.
ford_mustang_naslovna_bud3_25Pored vešanja, najveća novina je i 2.3 EcoBoost motor iz poznate porodice Fordovih modernih turbo agergata koji će u Mustangu predstavljati sredinu ponude i raspolagati sa (procenjenih) 305 KS i 400 Nm. Iako bi neupućeni čitaoci odmah mogli da protestuju kako je moguće da u jednom rasnom muscle cars modelu kuca turbo srce, moramo odmah ukazati na to da je turbo kod Mustanga stvar tradicije. Naime, još 1984. godine, Ford je predstavio Mustang SVO (Special Vehicle Operations) koji je imao 2.3 turbo motor i u to vreme, čak bio startniji nego Mustang GT sa 5.0 V8 motorom.
ford_mustang_naslovna_bud3_17Pored tog turbo četvorocilindraša, ostatak ponude je prilično poznat. Atmosferski V6 od 3.7 litara (307 KS) kao i poznati Coyote V8 od 5.0 litara (420 KS). Treba imati u vidu da je ovo samo donji deo ponude i uskoro se može očekivati najava Boss, Mach I i Shelby verzija. Ako znamo da aktuelni Shelby GT500 ima čak 662 KS, veliko je pitanje koliko će snažniji biti novi model.
ford_mustang_naslovna_bud3_12Na kraju, ako bismo hteli da definišemo novog Mustanga, moramo konstatovati da je reč o velikoj revoluciji u dugoj istoriji ovog modela, a ne evoluciji, kakvu je tržište možda očekivalo. Mustang se, uz pomoć novog dizajna, tehnologije i nove publike, promoviše u jedan od najnaprednijih i najpoželjnijih globalnih sportskih kupea, što je pozicija u kojoj se nije nalazio od 60-ih godina prošlog veka. Nekome je ta transformacija možda čudna i smatra da se Mustang uklapa samo u dekor sunčane Kalifornije i paradne vožnje sa daskom za surf. Ipak, Mustang je uvek bio mnogo više od bulevarskog kruzera, oduvek je pratio vreme i trendove u industriji, ali i postavljao smernice za dalji razvoj.
ford_mustang_naslovna_bud3_13Kada je, nakon raskošnih 60-ih, došlo vreme recesije i naftne krize, Mustang je bio mali, neupadljivi i spori kupe. Kada je 80-ih moda propisivala aerodinamične hatchbackove sa turbo motorima, Mustang je to bio. Kada su rane devedesete tražile moderne oblike i bolje performanse, Mustang je bio prvi da to isporuči, a kad su prve godine novog milenijuma žudele za retro modelima, Mustang se vratio na velika vrata sa oblikom koji budi nostalgiju i performansama koje deklasiraju konkurenciju.
ford_mustang_naslovna_bud3_4Danas, kada je globalizacija postala imperativ i kad je tržište veće, ali i zahtevnije nego ikad, Mustang je tu, da još jednom definiše svoju poziciju jednog od najpopularnijih automobila na svetu (prodat u preko 8 miliona primeraka), obraduje sve dosadašnje i osvoji brojne nove fanove. Iako je do sad Mustang prvenstveno bio muscle car, novi model je spreman da bude još ponešto, zadržavši sve osobine koje su ga učinile legendarnim, a pri tom dobivši neke nove, neophodne za borbu na mnogo širem tržištu. Ako znamo da generalna automobilska klima totalno nije naklonjena ovakvim automobilima i da se užas od hibrida i elektro automobila svakim danom sve više širi, ovakav automobil je ne samo pobeda Forda nego i pobeda svakog ljubitelja pravih automobila. Onih automobila koji troše benzin, izgledaju brutalno i iz čijih auspuha izbija plamen. Novi Mustang je dokaz da ćemo sigurno još godinama imati prilike da uživamo u takvim automobilima i da će jedna od najsjajnijih automobilskih legendi živeti i dalje, a čelični Mustanzi trčati širom planete, pronoseći slavu i šireći ideale automobilske slobode na četiri točka…

Autor: Vukašin Herbez

Fotografije:NetCarShow i AutoWP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Danas odlične fotografije mogu se naći skoro svuda, ali tekst koji ih prati ili davi ili je „Jeremy Clarkson“ tipa. Tekst je ono što me uvek vraća na ovaj sajt. Puna podrška, samo napred!!! 🙂

  • Savet, kritika i podrska nam uvek znace, da znamo u kom smeru da idemo. Hvala Nikola!