Vesti

Fastest, lightest MX-5 ever

Fastest, lightest MX-5

Fastest, lightest MX-5

Epiteti koji padaju na pamet, kada spomenete MX-5, uglavnom su mali, zabavan i pristupačan auto sa zadnjom vučom ili oni „narodniji“ šminkeraj i frizeraj… Ono što nikako ne ide uz ovaj auto su pridevi snaga i brzina, još kada pored njih ubacite Aston Martin, Porsche, Lotus i BMW… Da li, zaista, i dalje pričamo o malom gej automobilu?

Fastest, lightest MX-5

Na slikama je prikazan MX-5 GT, Mazdina karta za ulazak u Britcar MSA British Endurance Championship 2011, gde će se majušni auto takmičiti sa velikim momcima koje smo malopre pomenuli.

Masa ovog vozila iznosi svega 850kg, ubrzanje od 0 do 100km/h postiže za fantastične 3 sekunde, dok je maksimalna brzina oko 260km/h. Cifre kojih bi se postideli i znatno jači (i skuplji) automobili!
Pri izradi ovog automobila najviše se vodilo računa o tome da se masa što više smanji, koristeći Mazdinu „gram“ strategiju kao inspiraciju. Još jedan važan aspekt na koji je stavljen akcenat, jesu koreni na kojima je utemeljena strategija razvoja svakog MX-5 modela od 1989. do danas – odlična upravljivost, fun-to-drive i mogućnost da stoji rame uz rame sa većim i jačim konkurentima, ali po pristupačnoj ceni.

Fastest, lightest MX-5

Jota Sport je tim koji će voziti ove automobile na trkama u 2011. godini. Njihovom inženjerskom odeljku bilo je potrebno 400 radnih sati da naprave karoseriju koja je po specifikaciji 17 puta jača od onog što zahteva FIA. Tokom razvoja bilo je potrebno integrisati šest-o-stepeni sekvencijalni menjač, spustiti motor, podesiti ogibljenje… Pomenuli smo da je težina poprilično smanjena (sa 1130kg na 850kg), a to su uspeli tako što su uklonili enterijer, smanjili težinu komponenti koje su morale da ostanu na automobilu… Jedno od većih olakšanja, od 15kg, dobijeno je potapanjem školjke u kiselinu!!

Srce Mazde MX-5 GT čini modifikovani motor koji proizvodi 275KS u kombinaciji sa šest-o-stepenim sekvencijalnim menjačem, vratima od karbona i polikarbonatnim prozorima.

Fastest, lightest MX-5

Fastest, lightest MX-5

Britcar MSA British Endurance Championship sastoji se od preko devet traka, raspoređenih od marta do novembra, uključujući i trku na stazi Spa Francorchamps u Belgiji. Prva trka u sezoni, na kojoj će se premijerno voziti MX-5 GT, održava se na Silverstonu ovog vikenda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *