Drift

Croatian Drift Challenge 2014 – Rd. 1

cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_79„Uf, dobro je!“ Ovo su verovatno bile reči koje je organizator nedeljne trke izgovorio odmah pošto su sudije proglasile pobednika prve runde hrvatskog drift čelendža. Za početak nove sezone CDC-a meteorolozi su najavljivali sve – kišu, grmljavinu i grad. Međutim, protivgradni udari iz auspuha naših takmičara su oterali oblake i loše vreme i priredili publici jedan sjajan automobilski vikend na Mičevcu. Oryx centar je bio pun kao košnica. Rekordan broj poseltilaca, takmičara, izlagača i pratećeg sadržaja. Izgleda da su najave urodile plodom, pa su se svi oktanski zavisnici spustili sa Sljemena do poligona na Mičevcu i time krunisali odličan automobilski vikend u Zagrebu.

cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_35cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_33Posetioci su ove godine mogli da vide čak trideset dvoje takmičara na delu. Odsustvo nekih od veterana ovog takmičenja nadomešćen je novim, mladim snagama koje ove sezone pucaju na sam vrh, kao i povratnicima koje domaća publika nije dugo gledala na delu. Na takmičenje je uspeo doći Clemens Kauderer iz Austrije koji je zajedno sa svojom porodicom dovezao nabudženu Corollu AE86. To je samo jedan od četiri automobila koji nisu imali znak BMW-a na svojoj haubi. Zamislite samo razgovor dva prijatelja koji pokušavaju jedno drugom da objasne kako je vozač „onog“ BMW-a bolji od vozača „onog“ BMW-a, a ni jedan ne zna o kom tačno automobilu je reč.

cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_49Sam tok takmičenja je išao po poznatom receptu. Red treninga za grupu A, pa red treninga za grupu B. Onda sve to malo pomešaj i ponovi. Zatim, drift taxi gde su posetioci imali prilike da sa suvozačevog mesta iskuse šta je zapravo drift. A potom, nakon kratke pauze, vozači su bili spremni za najbitniji deo dana, tj. samo takmičenje. Sudije su na kvalifikacijama ocenjivale i tražile 16 najboljih vozača koji će se u finalu dana boriti za mesto na postolju. Svojim vožnjama istakli su se, kao i obično, Foler, Brklja, Berdajs, Znaor, Mrgud i Šuštrašič, ali i veteran Marino Pirić sa svojim novim automobilom, kao i Kristijan Murgić koji je sa naizgled nekonkurentnim automobilom odlično odvozao svoj kvalifikacioni krug. Pošto su svi takmičari izvozali svoju vožnju za ulazak u twin drift, sudije su se bacile na formiranje parova za Top 16 vožnje. U pauzi na stazu je stigao Red Bull avion (pssst, u manjoj razmeri, ali to ovi što nisu bili ne moraju da znaju) koji je izvodio akrobatske trikove na nebu iznad poligona i zabavljao publiku.

cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_115cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_72Početak Top 16 i odmah iznenađenje. Jedan od glavnih kandidata Dario Skoko Foler ispada zbog kvara na automobilu. Drugo iznenađenje je moglo da se desi odmah u sledećoj vožnji kada su na stazu izašli Berdajs i Murgić. Već u prvoj vožnji Berdajs pravi grešku i okreće se na stazi, a Murgić, valjda od uzbuđenja i naleta adrenalina, posle samo dve krivine pravi istu grešku. Nakon toga, Berdajs nije imao milosti prema vremešnoj BMW krstarici. Svi ostali takmičari su bez puno problema izbacili nižeplasirane konkurente. U sledećem krugu smo bili u prilici da gledamo možda i najbolje vožnje ovog dana. Naime, borbu prsa u prsa su vodili Brklja i Clemens i pošteno namučili sudije. Posle ponovljenih vožnji Zagrebčanin odnosi pobedu, ali knap.

cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_123cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_120U polufinalu su se sukobili Brkljačić i Šuštaršič, te Pirić i Mrgud, koji je sa svojim Skylineom bio uljez u društvu bavarskih propelera. A taj isti uljez uspeo je da dođe do finala sigurnom vožnjom, čime je sprečio sjajnog Pirića da kruniše svoj povratak na stazu ulaskom u finale. U drugom duelu, po ko zna koji put, Miha i Brklja su se borili za svoj ulazak u finale. Zagrebčanin je prošle sezone bio prvak srpskog šampionata, ali još uvek nije uspeo da zabeleži pobedu na domaćem terenu. Ovog puta, pobeda mu je bila u džepu i nije mu ispala. Brklja i Mrgud su u finalu. Ova dva sjajna vozača bi možda u nekim idealnim uslovima mogli da voze beskonačno mnogo krugova bez jasnog pobednika, ali na našu sreću, finalna borba je trajala nešto kraće od toga. Posebno motivisan Brkljačić pobeđuje. Snaga njegovog novog motora i uvežbanost mladog asa su bili previše za nekada moćni Skyline koji polako gubi korak sa konkurencijom, iako za volanom ima odličnog Mrguda.

cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_94cdc_rd1_2013_bud3_naslovna_98Narode, nova sezona CDC-a je počela! Nemojte da propustite sledeću rundu u Osijeku. Konkurencija je velika, momci su maksimalno spremni i svaka vožnja će biti praznik za sve ljubitelje auto sporta. Podržite ih svojim prisustvom i pomozite ovoj grani sporta da postane još popularnija.

 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot, Vukašin Medić, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *