Connoisseur

Saleen – Connoisseur Almanah

saleen_bud3_naslovna_3Oni koje prate na mojim „časovima“ su verovatno upratili da sam ja naklonjen nekim egzotičnijim automobilima nego što većina voli. Zlatno doba automobilske industrije i dizajna je po meni davno prošlo, nostalgičan sam i letargičan kao James May puta 4, vozim Renault Twingo, ne brže od propisane brzine, a svaki vid ĆUNINGAISTAJLINGA kod mene izaziva mučninu, vrtoglavicu i tugu za uništenim automobilom.

saleen_bud3_naslovna_9Kao takav, jasno vam je da me kompanije koje se bave takvim svetogrđem me ama uopšte ne interesuje. Ali, mora se priznati, ima u svakom pravilu izuzetaka, i pojedinaca koji tako dobro hodaju tom tananom linijom koja deli kitsch i lucidno, a među njima je svakako Steve Saleen.

saleen_bud3_naslovna_1Kako to u ovakvim bajkama obično biva, gospodin Saleen je od samog starta uživao med i mleko jer je odrastao u porodici sa jednim sjajnim pedigreom. Njegov otac je takođe oduvek prčkao sa mehanikom i trkačkim automobilima, tako da je staza za malenog Stevana utabana kako treba. Preko amaterskog entuzijazma i lokalnih šampionata, Steve je polako grabio ka ozbiljnijoj trkačkoj karijeri, koja je uključivala takmičenje u Formula Atlantic i SCCA World Trans-Am serijama. Tokom izgradnje svoje vozačke karijere, Steve je navikao da se na stazi obračunava sa drugima vozeći Ford Mustang.

saleen_bud3_naslovna_4Naravno većini sveta je Saleen poznat upravo po svojim nasviranim verzijama Mustanga, ali manji je broj onih koji znaju da se on za života svačega dohvatio i svašta budžio. Posebna poslastica je jedini automobil koji je Saleen radio a da nije budževina nečeg što već postoji. U pitanju je supercar sa vrlo enigmatičnim imenom S7. Bilo bi baš carski da ima motor sa sedam cilindara, ali ipak nismo te sreće.

saleen_bud3_naslovna_5U suštini, S7 je produkt sublimacije više kompanija. Phil Frank je firma koja je radila dizajn enterijera i eksterijera i inače sarađuje sa kompanijama kao što su Nike, SMS i PFD. Grupacija Ray Mallock je bila zadužena za kompletan razvoj šasije a prethodno iskustvo sa Aston Martinovom trkačkom divizijom je očigledno bilo dovoljno jaka stavka u CV-u da im bude dodeljen deo projekta. Hidden Creek Industries su klepili na sto početni capital, a Steve Saleen je celu stvar objedinio u gotov proizvod – prvi američki serijski supercar. Svetska premijera se dogodila 2000.

DCF 1.0Cela karoserija je od karbona, a aerodinamički razvoj je bio toliko ekstenzivan da su na kraju dostigli stadijum gde automobil pri brzini od 260 km/h generiše još jednu svoju masu downforce-a! Inicijalno je S7 bio opremljen sedmolitarski atmosferskim motorom iz Mustanga koji je detaljno prerađen da bi na kraju isporučivao oko 550 konjskih snaga. Ovo je bilo dovoljno za ubrzanje od 0-100 km/h od 3.3 sekunde i teoretsku maksimalnu brzinu od 350 km/h.

saleen_bud3_naslovna_13Ali nije im bilo dovoljno. Tek posle 5 godina su motoru dodali dva turbo punjača, kao što je od samog starta bilo planirano, tako da je snaga porasla na 750 konja. 0-100 ubrzanje je smanjeno za pola sekunde, a maksimalna brzina zaokružena na 400 km/h. Uprkos ovako monstruoznim ciframa, Saleen S7 je imao dva prtljažnika, specijalno krojene putne torbe i vrlo udobnu i ergonomski orijentisanu unutrašnjost.

saleen_bud3_naslovna_12Za svojih 10 godina proizvodnje, S7 je utemeljio Saleenovu reputaciju autentičnog američkog proizvođača, a ostvario je i značajne rezultate na mnogim stazama i u mnogim šampionatima širom sveta kao trkačka S7R verzija. Saleen je jači nego ikad, trenutnu proizvodnju čine modeli bazirani na Ford Mustangu, Chevrolet Camaru i Dodge Challengeru. Od skoro je dodat i luksuzni sedan na bazi Tesle Model S, a najavljuje se i naslednik – S8. Stay tuned.
 

Autor: Matija Dagović

Fotografije: AutoWP.ru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *