Bud3 101

Balada o Roadsteru

Foto: Hildebrandt/LorenzSubota, prava februarska prolećna idila sa svojih desetak stepeni, a moj otac (onaj koji me je zakonski priznao) i ja na terasi pričamo o automobilima, dok on pije kafu… I kako to uvek biva, na repertoar je došao MX-5. Moj 3-u-1 auto – omiljeni, bivši i budući… A kako već vidim kolegu da prevrće očima na moje evociranje uspomena, preći ću na suštinu… Možda…
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_2Ove godine obeležava se 25 godina (konkretno, 10. februar 1989.) od izlaska male revolucije na točkovima koja je svetu poznata po nazivu MX-5… ili Miata… ili Roadster… U zavisnosti od vaše geografske širine i dužine…
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_5Mazda eXperiment (project number) 5 kreirana je sa idejom da je svetu potreban mali, jeftin, sportski automobil, pošto su sve stroži sigurnosni standardni, tokom 70-ih, počeli negativno da utiču na težinu automobila (zvuči poznato?). A kako je tokom 80-ih tržište malih dvoseda bilo nepostojeće, izuzevši Alfa Romeo Spider, bilo je potrebno „samo“ ubediti upravu da dozvoli razvoj novog modela.
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_3Organizovano je takmičenje unutar same kompanije na kome su dva tima iz Japana i jedan iz Sjedinjenih Država radili na različitim rešenjima. I dok su se Japanci odlučili za koncepte sa motorom u sredini i pogonom nazad, tj. motor napred i pogon napred, Amerikanci su odlučili da svoj koncept razvijaju u tradicionalnom stilu jednog roudstera – motor napred, pogon pozadi. Baš u duhu Britanaca koji su to radili decenijama ranije sa Lotus Elanom, Triumph Spitfireom, Austin Healeyem… Od kojih su i preuzeti neki dizajnerski detalji, između ostalih i pop-up farovi, a Aston Martin je donirao ručke za otvaranje vrata iz svog DB7 modela.
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_6Daljim razvojem prototipa, Mazdini inženjeri uspeli su da uklope nezavisno zadnje vešanje i motor sa dve bregaste, umesto krute veze i SOHC agregata. Hvala im na tome! Izbacivanjem nepotrebnih delova (električni podizači, klima uređaj, električni krov…) i korišćenjem lagane aluminijumske haube dobijena je mala masa vozila (~1000 kg). Svi ovi činioci su, uz raspored težine 50:50, dodatno doprineli znatno kvalitetnijim voznim karakterstikama, zbog kojih je MX-5 poznat i voljen u svetu, uprkos nedostatku velike snage.
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_7Malo je poznata činjenica da je MX-5 prvi automobil na kome je rađen akustični tjuning, tj. menjanje putanje zvučnih talasa u izduvnom sistemu kako bi se dobio utisak da vozite sportski auto, a ne mali kabrio sa nejakim atmosferskim motorom. Nešto po čemu su danas poznati Ferrari i Lamborghini, pored drugih premijum marki, ali to je već klasa za sebe…
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_4Za razliku od „one hit wonders“ iz muzičkog sveta (nabrojte više od jedne pesme Gotyea ili Alient Ant Farma) Mazda MX-5 je postala i ostala hit. Sa novim generacijama njen osmeh je rastao i razvijao se u skladu sa potrebama tržišta, ali ona nikada nije napustila originalni koncept ili bolje reći recept koji ju je proslavio. Prva generacija prodata je u više od 400.000 primeraka, dok ukupni volumen prodaje za tri generacije (NA, NB i NC) iznosi preko 920.000 automobila, čineći je najprodavanijim roadsterom u istoriji.
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_9Očekivano, podrška aftermarket tržišta je ogromna. Tako ju je moguće nabud3iti na svaki način koji vam padne na pamet. Od turbo i supecharger konverzija koji se smatraju osnovnim nivoom tjuninga, preko ubacivanja Wankel, ili još bolje V8 motora iz američkih muscle carova (ko bi rekao da mogu da stanu?). Voze se kao track ili drift automobili, čak i na velikim takmičenjima, a u Amerikama i Britaniji imaju svoje kupove.
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_8Jedna od poznatih britanskih tjuning kuća, BBR, imala je svojevremeno u ponudi turbo kit čijom instalacijom ne biste gubili garanciju na novom vozilu. Danas ista ta kuća za prvu (NA) generaciju nudi paket „za podmlađivanje“ koji diže snagu 1.6 motora na 220 KS, uz 0–100 km/h vreme od 5,5 s, kojeg bi se postideli i mnogi novi automobili. U ne tako malu cenu uključeno je i poboljšanje ostalih komponenti (veće kočnice, šper diferencijal…).
balada_o_roadsteru_mx_5_naslovna_10Mazda MX-5 pravljena je kao auto za sve generacije i nikada se nije predstavljala kao nešto što nije. Kod nje nema M, S ili AMG looka, a ispod haube ćorak. Na tržištu na kojem vladaju trendovi, ona je nekako uvek uspela da ostane iskrena i jednostavna i baš tu leži ključ njenog uspeha. Nadam se će uspeti da ga održi i sa budućim generacijama.
 

Autor: Vojislav Vujanić
Fotogragije: Mazda, AutoWP.ru i LifeBlasters

Jinba Ittai

balada_o_roadsteru_mx_5_jiOve dve reči se često mogu naći direktno vezane za MX-5 i njen razvoj. Korišćene su kako bi se najbolje opisala filozofija koja stoji iza kreiranja MX-5, a njihov bukvalan prevod bi glasio „jedinstvo jahača i konja” (person and horse as one body). Jinba Ittai opisuje kakva bi veza između vozača i automobila trebalo da bude, tj. da oni funkcionišu kao jedan entitet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • sjajan auto,sjajan tekst!!! najprodavaniji roadster na svetu , i po mnogima i najbolji je zasluzio da se nadje ovde! jeremy clarkson je u jednoj emisiji izjavio, kada je predstavljao drugu generaciju miate, da je potpuno nebulozno kupovati bmw… mercedes…ili bilo koji drugi roadster kada je mx5 bolji i jeftiniji od njih!!!!