Kružne trke

In the pits – Gulf 12H, Yas Marina Circuit

Fotke sa prve Abu Dhabi 12H trke, premijerno ste videli pre par nedelja na bud3-u, ali kako smo se tu našli i kako to izgleda u pit stopu sa ozbiljnim timovima i još ozbiljnijim automobilima ostavili smo za kada se vratimo na „čvrsto“ tlo. Dobrodošli na stazu Yas Marina u Abu Dabiju!
Ostavite jednočlanoj ekipi bud3-a da promaši glavni ulaz, a zatim se, kroz prodavnicu, uz prigodan osmeh ljudima iz obezbeđenja i „katakombe“, provuče do lifta koji direktno izlazi na glavne tribine. Naravno, sve smo to uradili uz pratnju starijeg nemačkog bračnog para koji smo sve vreme ubeđivali da znamo kuda idemo i šta radimo. How yes no.
Glavne tribine su pod nama. Sa svega par ljudi na njima, sablasno prazne. Smena visokih i dubokih tonova koji dopiru sa piste, odzvanja o njihove zidove. Prava staza, sa pravim automobilima… Pred nama. Prevedeno u masterkard rečnik – priceless!
Ranije smo pomenuli da je Abu Dhabi 12H prva trka ove vrste koja se održava na stazi Yas Marina, pa nas nije previše začudilo kada smo zatekli praktično prazne tribine. Pored hostesa, novinara i nekoliko pripadnika obezbeđenja, bilo je par turista, koji su se tu našli verovatno u odlasku ili povratku iz Ferrari World-a, do kojeg nismo uspeli da stignemo, a i čuli smo da nije nešto (ili se tako tešimo).
Nedostatak posetilaca nam je omogućio da napravimo par interesantnih kadrova, ali ništa od toga ne može opisati osećaj kada stojite iznad pitstopa i gledate šta se sve dešava ispod vas sa izuzetnom uigranošću i velikom brzinom, uz sve prateće mirise i zvukove! Zaboravite šta ste gledali na malom ekranu, ovo je totalno druga dimenzija, a opet toliko daleko od ozbiljnijih takmičenja.
Spuštamo se na isti nivo u kome je pit, sa nadom da ćemo uhvatiti neki interesantan kadar iz pozadine samih bokseva. Ispostavilo se da je to bio mudar potez, pošto smo ubrzo začuli „Hey kid! Wanna see something interesting?“ Ispred nas se našao „dekica“ sa sjajem u očima, koji nas je dozivao da priđemo u slabo osvetljeni boks… Srećom, ne da vidimo njegovog pitona.
Upoznajte Andresa, jednog od vozača iF Motorsport tima. Vrlo pozitivan lik, koji se, kada vozi 200+km/h, oseća kao da je otišao na pecanje. Ujedno, on je zaslužan što smo bili u mogućnosti da vam donesemo fotke direktno sa staze, pošto nas je provukao pored drugog kruga obezbeđenja. Hvala, gospodine Andres!Za hrpu delova, koju vidite na slikama ispod/iznad, odgovoran je njegov kolega koji je, srećom, prošao bez povreda i nastavio da vozi reparirani bolid. Verovatno odatle i „why so serious?“ izraz lica, dok mehaničar razmišlja kako da ga sklopi.Poluvreme! Pauza nakon šest sati vožnje, automobili odlaze svaki u svoj ćošak, dok se prateće ekipe bacaju na svoj posao.Dozvoljen je ulaz i malobrojnoj publici, a kakva bi to trka bila bez devojaka koje su tu da ulepšaju ceo doživljaj?Klasično muško upoređivanje… E, pa moj (ni)je veći!
Atmosfera u boksevima je šarenolika, i dok se jedni odmaraju, drugi se brinu…
Svašta interesantno je moguće naći u boksevima, ali ovoliku količinu slikova, teško je videti bilo gde drugde…
…i rezervni delovi pristižu, dok se pista čisti za finalnih šest sati trke.
U prilogu ćete naći još fotki, a ako ste kojim slučajem preskočili „javljanje“ direktno sa staze, možete ga naći ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *