Connoisseur

Connoisseur Almanah: Marussia

almanah_marussia_2_bud3_naslovna_10Oni koji su do sada pažljivo pratili na času, verovatno su zaključili da sam u svakom poglavlju pokušavao da vam predstavim neki zaboravljeni i skriveni dragulj iz neke druge države. Jeste da mi polako ponestaje država, ali biće ih još, i dalje se nekako dovijam. Mnogima od vas Formula 1 ne predstavlja nikakvu egzotiku, pratili je redovno ili ne, kao što vam Rusija tek ne predstavlja ništa mistično, zagonetno i nedokučivo, osim ako niste sanjar zaljubljen u pozamašni književni opus naše pravoslavne „braće“.

almanah_marussia_2_bud3_naslovna_1Među mnogim zavodima i zaostavštinama drevnog crvenog carstva, u skorije vreme se pojavila kompanija koja mi je iz više razloga odmah postala zanimljiva. Virgin Racing je 2010. na velika vrata ušao u Formulu 1 kao jedan od potpuno novih timova, čiji su bolidi bili pogonjeni Cosworth motorima. Marussia je od samog početka imala udeo u akcijama tima, ali su već sledeće sezone otkupili većinski deo i nastavili svoj spori, ali uporni razvoj do dana današnjeg. Iako i dalje nisu osvojili čak nijedan bod, ne odustaju i bore se sa Caterhamom do poslednje kapi krvi. Charles Pic je u poslednjoj trci 2012. sezone u Brazilu osvojio 12. mesto, kao dosadašnji najbolji rezultat tima.

almanah_marussia_2_bud3_naslovna_5Dakle, Marussia. Ime je možda previše cheesy i udara na patriotsku priču, ali na kraju krajeva, zašto da ne? Ovo je prvi put da su se Rusi upustili u izradu sportskih automobila koji izgledaju dobro i čije specifikacije barem na papiru obećavaju. Kompaniju je osnovao ruski automobilista Nikolay Fomenko kojeg neki od vas znaju i iz ruskog Top Gear serijala.

almanah_marussia_2_bud3_naslovna_2Postojala su (jeste prošlo vreme je u pitanju) samo dva modela. B1, i njegov naslednik B2. Inventivno sa imenima krajnje, no dobro. Oba modela su delila istu šasiju i bivala pogonjena istim Cosworth motorima, maksimalne snage do 420 konjskih snaga. U pitanju su bile dve iteracije V6 motora, sa i bez turbo punjača, i ova jača omogućavala je ubrzanje od 3.8 sekundi do 100 km/h, dok maksimalna brzina jednostavno nije dostojna ovakvog izgleda. Čovek bi očekivao da nešto ovako šiljato ide i jede Lamborghini za doručak bez ‘leba, ali avaj…

almanah_marussia_2_bud3_naslovna_7B2 je daleko lepši i avangardniji, i svakako je prijatno iznenađenje da ni unutrašnjost ne zaostaje dizajnom i kvalitetom materijala. Performanse možda nisu na nivou, ali automobil ima neku svoju autentičnost u moru bezličnih superautomobila širom planete. Predstavljen je bio i F2, crossover/SUV/štagod, kao najava planova da se paleta modela proširi čak i na luksuzni sedan i mali gradski auto. Započeti su bili pregovori o saradnji sa čuvenim finskim Valmetom, otvoren ekskluzivni showroom u Monaku, pojavljivanje u Need for Speed serijalu… dakle, vrlo zdrav publicitet za jedan sportski automobil.

almanah_marussia_2_bud3_naslovna_9Međutim, po poslednjim vestima, ceo kolektiv zaposlenih je raspušten i od svega toga nema ništa. Da li je to finalno ili ne, još je rano komentarisati, ali svakako mi je žao da prvi ruski supercar nije zaživeo kako je trebalo. S obzirom na činjenicu da je F1 team od ove sezone počeo da koristi Ferrari motore, ko zna šta bi se tu sve dalo razviti i do kakve saradnje bi bilo moguće doći… „Braćo“ Rusi, ne dajte se!
 

Autor: Matija Dagović

Fotografije: AutoWP.ru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *