Vesti

Auto® | Najava

autor_najava_2015_naslovna_1Da li ste se ikada zapitali ko dizajnira automobile? Okruženi smo njima, prepoznajemo ih čak i po detaljima, a mnogi znaju i razne tehničke podatke. Ipak, dizajneri automobila ostaju u senci, nepoznati, iako su njihove kreacije najkompleksniji i najprepoznatljiviji proizvod na svetu. Mnogi dečaci crtaju automobile kao deca i maštaju o tome da ih vide na putu. Tek nekolicina se može time pohvaliti. Statistički, mnogo vam je veća šansa da potpišete ugovor s PSG-om i zaigrate sa Zlatanom Ibrahimovićem nego da postanete dizajner automobila i radite u studiju za dizajn automobila.

autor_najava_2015_naslovna_3Scuderia Zagreb po sedmi put u Zagrebu organizuje Auto®, konferenciju o dizajnu automobila. Najveći takav događaj u Evropi prošle godine je prerastao u „Tjedan dizajna Zagreb“, najveći događaj za dizajn u Hrvatskoj. Mesto održavanja je Lauba, muzej savremene umetnosti. Kao i uvek, Auto® se sastoji od predavanja, panela, izložbe i takmičenja u dizajnu i privlači ljubitelje dizajna iz cele Evrope i, posebno, BiH. Auto® je odlična prilika za dizajnere da upoznaju vrhunske profesionalce, kolege koji dizajniraju automobil – najkompleksniji proizvod na svetu. Mladi koji sanjaju da postanu dizajneri automobila ovde mogu popričati sa starijima koji su taj put već prošli i čuti korisne savete u neformalnom druženju. Auto® jednostavno privlači mnogobrojne zaljubljenike u automobile i/ili dizajn vrhunskim govornicima i opuštenom atmosferom.

autor_najava_2015_naslovna_2I ove će godine Zagreb, u periodu 8-10. maja, pohoditi legendarni dizajneri sa svih strana sveta i svih starosnih dobi. Jedan od najstarijih govornika biće Tom Tjaarda, legendarni dizajner koji je karijeru započeo davne 1958. i nema planove za „penziju“. Ono što je Gandini za Lamborghini i Fioravanti za Ferrari, to je Tjaarda za De Tomaso. U Zagreb stiže i Patrick le Quément, možda najbolji dizajner automobila devedesetih godina. Quément je devedesetih nametnuo dizajn auto-industriji i uveo antidizajn u mejnstrim. Fabio Filippini govoriće s pozicije prvog dizajnera Pininfarine (CCO). Njima će se priključiti Peter Stevens, najpoznatiji britanski dizajner automobila i istinski prijatelj Auto®-a, kome će ovo biti već četvrti nastup. Chris Longmore iz Drive Designea predstaviće Zenos E10, a Philip Nemeth govoriće o „održivom dizajnu“. Pridružiće im se i Eric Gallina, osnivač i urednik portala Form Trends, specijalizovanog za dizajn automobila.

autor_najava_2015_naslovna_4Nyko de Peyer predstavnik je Local Motorsa, s kojim Auto® drugu godinu zaredom organizuje takmičenje u dizajnu. Ovogodišnje takmičenje, ponovo pod nazivom Futu®Vision, poziva sve da predstave svoju viziju automobila za „Gran Turismo“. Najpopularnija kompjuterska trka na svetu odnedavno nudi igračima niz koncept automobila najpoznatijih proizvođača. Auto® i Local Motors pozivaju vas da im se pridružite i dizajnirate automobil koji biste voleli da vidite u „Gran Turismu“.

 

www.automotivedesignconference.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *