Tauzenka - BMW E30 M3

BIG READS

Tauzenka – BMW E30 M3

Davnih dana, pre nego što je prvi čovekoliki primat seo za svoj personalni računar i doživeo intelektualno preobraženje otkrivanjem društvene mreže fejsbuk, mudraci starog sveta su topili svoje 56k modeme na forumima. Tadašnji dial-up je, tek jedva, odškrinuo vrata blaga interneta, zbog kojih sada svaki bolji automobil izazove lančane orgazme kod miliona muškaraca. Nekada je to bila samo sporadična pojava.

Najveći, delimično javni, debatni prostor o automobilima u državi je bio Cannonballforums sa domenom SE, tj. Švedska. Forum je živ, krije se pod nazivom CBC i možete ga posetiti. Kenon u svojoj arhivi čuva mali, ali značajni deo istorije automobilske scene. Tamo je jedan Brick pisao suvoparne automobilske romane strašne preciznosti od kojih pada mrak na oči. Boost, Dora i Egon su surovo dominirali svojim iskustvom. Sri se sprdao, M-power nabavljao i najnemogućije delove… Komuna kojoj Rundek i Kojo zavide.

Sve što se dešavalo na automobilskom makro i mikro planu u Srbiji od 2004. godine, pa do neke 2010. godine je zapisano na tom forumu. Ne samo da je forum bio epicentar svega automobilskog, već je i vrlo lepo funkcionisao uz visok nivo tolerancije sa buljukom zajedničkih druženja, roštilja i trka u Vrbasu. Stvarno divna vremena i prijateljstva.

U šumi raznoranih tema, jedna ne sasvim obična priča je započela ovim rečima “325ix je juče otpao kao varijanta za budženje… Iz prostog razloga, jer sam juče uzeo malo bolju osnovu, M3 kocku”. Temu je pre skoro jedanaest godina započeo član 206 i to je projekat koji vam mi predstavljamo danas. U vreme kada je projekat otpočeo, reč kao što je hajp (eng. hype) nije korišćena. Samim tim, ludilo koje danas vlada internetom oko E30 M3 (ili oko bilo čega drugog) nije bilo na tom nivou, ali se izuzetno cenio i iskreno poštovao. Bilo je vidno da neki ljudi ne znaju šta je to tu drugačije od obične kockice sa dvoje vrata, jer je tada svaki E30 imao neku M značku na sebi. Oni koji su znali o čemu se radi budili su se svakog jutra i još uvek krmeljivi prelistavali temu – čisto da nešto ne propuste.

Da se razumemo, projekat koji traje toliko godina zasigurno od samog starta nema potpuno jasnu sliku krajnje forme. Tako da ovo što vidite danas kao “gotov” projekat je realizovana ideja, dok je formi te ideje bilo mnogo. Ideja je da se napravi automobil koji može komotno da se vozi svaki dan i da ima hiljadu konjskih snaga.

Osnova projekta, E30 M3, proizveden je 1990. godine. U Srbiji postoji ili je postojalo barem desetak originalnih M3 “kockica”. Za neke se zna da su potpuno uništene ili su istrulile, neke se još uvek kriju po raznim garažama, a mi znamo barem dve koje se voze. Ratno stanje, opasni momci devedesetih i zatvorene granice države nisu bile okruženje u kom će, realno, jedan zajebani muški automobil preživeti. Ili su obavijeni oko bandere ili su toliko izmoreni da ih nije bilo moguće popraviti.

Tauzenka - BMW E30 M3

Jedan od tih umornih primeraka je bio i ovaj beli M3. Radovi na oživljavanju ovakvog automobila su po obimu tu, rame uz rame, sa izgradnjom Prokopa ili neča sličnog. Prvo je bilo potrebno dovesti školjku u stanje apsolutne nule, uraditi ojačanja i zakrpiti i najmanju bubuljicu na karoseriji. Recimo, išlo se do tih detalja da je rol-bar trebao da zadovolji FIA standarde. Mere su uzete, međutim, jasno je bilo da druge stvari neće zadovoljiti FIA propise, te se toj problematici pristupilo nešto opuštenije. Nakon toga je usledilo montiranje i uklapanje delova koji fabrički nisu planirani kao što je novi rezervor za gorivo.

Celokupan tim koji je radio na limarsko-farbarskim radovima je hirurški pristupio ovom zadatku. Toliko, da su verovatno i ruke prali sa doktorima na VMA. Usledilo je farbanje koje je, sećam se, izazvalo polemiku na forumu. Candy red boja uživo izgleda maestralno. Neki verovatno nisu mogli da povežu godine automobila i boju, dok drugi nisu zamerali. Meni se isto nije svidela, ali uživo ti bukvlano lupi šamar i besno te opsuje zato što si imao nešto protiv nje. Odličnost!

A sada, razlog dužine trajanja ovog projekta. Agregat i snaga. Ako postaviš sebi jako visoke ciljeve, onda njih ne možeš da postigneš na konvecionalan način, već moraš da pomeriš svoje granice van racionalnog i očekivanog. Zato je ovaj automobil prvo dobio SAAB-ov motor. Ako ne znate za ovaj projekat, onda ste verovatno šokirani. Kadar nevera na sve ove vilice koje se vuku po podu. Razloga ZA taj potez ima više nego PROTIV. Kao prvo, švedski motori su poznati po svojoj izdržljivosti, čak i kada ih dobro nakarikate snagom. A ovaj je bio nafilovan do svog maksimuma zbog iznenađujuće dostupnosti hardvera i softvera za takav poduhvat. Neki od vas će možda pozdraviti ideju kompaktnog, laganog, četvorocilindričnog motora, kao što je originalni M3 imao. Ali to ne biva. Motor B234 iz Aero model su izdržljivi zato što su tako od početka i napravljeni – jake i teške mrcine.

Da ne bismo ulazili u detalje, ono što je zapravo na kraju oteralo ovaj agregat iz motornog prostora BMW-a je blaga umrtvljenost motora pre nego što se ne uspostavi određeni pritisak vazduha u sistemu. Kad bar i drugovi zakucaju na vrata, bež’te gaće… Ali do tog momenta je moralo da se malo sačeka. S obrzirom na nekih 550 “konja” koliko je automobil izbacio, ni aspekt snage nije zadovoljen. Da li je potrebno spominjati diskusije na forumu? Ne znam da li postoji projekat u ovoj zemlji koji je privukao više pažnje. Neki nisu hteli ni da pričaju o projektu, odmah su ga prozvali neuspešnim. Kakav je to BMW E30 M3 sa tamo nekim severnjačkim motorom! Ma, znaš šta, bolje da ga da nekome drugom… Neverovatni smo, volana mi.

M3 Aero je ostao maturski rad za primer svima, ali vreme je bilo da se pređe na doktorat. Ideja je ostala nepromenjena – automobil koji može komotno da se vozi svaki dan i da ima hiljadu konjskih snaga. Očigledno je da prethodno razmišljanje van granica logičnog nije uspelo. Vreme je bilo da se ode mnogo koraka dalje. Rešenje je pronađeno u gorivu, ne isključivo samo u motoru. Etanol gori hladnije i ima veću oktansku vrednost od najboljeg haj-end fosilnog goriva koje možete da kupite na pumpama. Benefiti korišćenja su naravno povećanje snage i obrtnog momenta.

Kako bi BMW “pjuristi” bili zadovoljeni, E30 M3 je dobio M3 motor. Za osnovu je uzet S50B32 kome je u startu ojačan blok, modifikovan karter i ostavljen aktivni dupli VANOS sistem. Prvi problem na putu do 1000 “konja” je dopremanje goriva do motora. Etanol je korozivan i vremenom će uništiti sve što dodirne, a to je nedopustivo. Sve što je u kontaktu sa njim moralo je da bude od nerđajućeg metala, prohroma ili bilo kog drugog materijala koji može da istrpi njegovo delovanje. Sledeći korak je turbo konverzija.

Pre toga, podrazumeva se da je urađena temeljna revizija svih delova motora kako bi ove pikanterije imale efekta. Detaljan spisak modifikacija nalazi se na kraju teksta, tako da nećete biti uskraćeni. Za potrebe kompletiranja celokupnog sistema, automobil je otpremljen do Švedske u PPF radionicu. Nikako pobeći od šveđana i njihovih ruku delo. Pošteni skandinavci su sklopili motor, napravili grane, spremili turbo, ožičavanje celog sistema i na kraju mapiranje i merenje. Ovaj projekat je morao da ode van zemlje, jer, kao što smo rekli, ciljevi su postavljeni visoko i to zahteva prelazak granica… Kapirate?

6

Tu nije kraj zanimljivostima. Sigurno ste videli da BMW M4 GTS ima rezervoar za vodu u svom gepeku. Tečnost koja se sipa u taj rezervoar služi za snadbevanje akvamist (eng. aquamist) sistema koji hladi vazduh na samom usisu. Time se smanjuju detonacije, omogućava se viši pritisak, samim tim i više snage. Ovo vam nisam napisao tek tako, već zato što se isti sistem koristi i ovde. Meni je ovo najinteresantniji deo celog pogona. Primetićete da sam gore rekao voda, a posle tečnost? Ovaj automobil koristi tečnost za pranje prozora (gde mi je sad neki smajli). Da, lično sam sipao tečnost za prozore tamo gde se “ne sipa”! Mindfuck da vam kažem. A zašto baš to? Zato što kvalitetna tečnost za pranje prozora ima idealan odnos alkohola i vode koji je potreban akvamist sistemu. Genijalno i uvrnuto!

Radovi na oživljavanju ovakvog automobila su po obimu tu, rame uz rame, sa izgradnjom Prokopa ili nečeg sličnog

Na kraju je red i za flex fuel. Niste valjda mislili da će raditi samo na etanol? Benzin možeš da sipaš i na Knez Petrolu, ako treba, i radiće bez problema. MaxxECU je kompjuter koji upravlja celim sistemom. U zavisnosti od odnosa benzina i etanola softver prilagođava rad motora tim uslovima. Zbog toga postoje četiri sistema rada i izlazne snage. Na običnom gorivu motor ima 550 KS. Na benzinu više oktanske vrednosti snaga se penje na 750 KS. Dodavanjem određenih aditiva, snaga ide na 900 KS. Poslednji stadijum je na E85 i automobil oslobađa 1000 KS (kao što u Tesli imate Ludicrous Mode). Ovo su izmerene i dokumentovane snage na točku, čisto da znate. Mislim da možemo reći da je cilj postignut.

Kada sve ovo vidite uživo ispod haube, nemate utisak da se tako komplikovan i delikatan sistem nalazi ispred vas. Prvi znak da nešto tu ozbiljno smrdi je miris koji automobil ispušta iz auspuha… Osećate nešto nalik jeftinim krdža naparfemisanim rakijama. A najzanimljivije je to što merači za merenje promila alkohola u krvi, koji koristi saobraćajna policija, polude u blizini automobila. Ceo ovaj projekat je isprepletan nekim takvim neverovatnim detaljima i stvarima – ozbiljno devalvira sve što smo do sada radili. Elem, sagorevanje etanola i tečnosti za pranje prozora su krivci za taj miris. Logično – da, normalno – ne. Kasnije ćemo se vratiti na celokupan doživljaj, ali pre toga se moramo pozbaviti još nekim stvarima.

Sva ta spomenuta snaga treba nekako da dođe i do točkova. Prvo imamo menjač iz E60 530d i Tilton Carbon 3-plate kvačilo sa aluminijumskim zamajcem. Zatim karbonski kardan (držao sam rezervni u ruci – prkosi fizici). Na kraju diferencijal sa E39 540 i Quaife ATB “šper” ravnomerno prenose snagu preko PPF poluosovina do točkova. Da sve krene kao iz topa zaslužan je custom traction control. Za povratak u stanje mirovanja su zadužene šestoklipna klešta napred sa diskovima AP racing, dok pozadi posao završavaju četvoroklipna klešta. Rekao bi čovek sasvim dovoljno, zar ne? Ostatak – spisak, dragi moji.

6

Pièce de résistance celog projekta je remek delo Sova Design-a. Kompletan enterijer je presvučen u alkantaru i to je toliko izuzetno da je dovoljan sam za sebe kao poseban projekat. Prosto poželite da vaš život bude tapaciran u alkantaru. Hoću da mi sve što vidim i dotaknem bude alkantara. Devojku u alkantaru. Toliko umeća, detalja i preciznosti na jednoj “maloj” površini skromnog enterijera E30 ne možete videti nigde.

Tauzenka - BMW E30 M3

Na kraju, najteži deo cele ove priče je opisati šta sve ovo, kada se sabere, tebi kao individui uradi (kako psihički, tako i fizički). Razmišljao sam o tome kako preneti iskustvo, ali je to vrlo nezahvalno, tj nemoguće. Evo, recimo, zamislite da treba da objasnite neko od svetskih čuda prirode samo preko fotografije. Nijagarine vodopade, na primer. To je nešto jedinstveno i raznorazne emocije prostruje kroz telo kada sve to doživite uživo. Ne možeš da objasniš vibracije, zvukove, miris, silovitost, protok vremena… Kako samo da objasnim cifru od 1000 konjskih snaga? To je broj mernih jedinica snage. Nekome je to cilj, a nekome je to mašta. A neki to dožive i podele sa drugima. Neki smo mi.

AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Aleksandar Savin i Vojislav Vujanić

Motor:
– S50B32 osnova, sa ojačanjem bloka, modifikovanim karterom i aktivnim duplim VANOS-om
– Supertech ventili i opruge
– DP Engineering 9:1 klipovi
– Carillo klipnjače
– ACL Race ležajevi
– ARP brezoni i šrafovi bloka/glave/klipnjača
– Heavy duty pumpe ulja i goriva
– Vibra Technics nosači motora/menjača/diferencijala
– PPF usisna grana
– PPF izduvna grana sa EGT senzorima
– Precision 66mm Wastegate
– Precision PT6870 Gen2 turbo
– 6x Bosch 1400cc injektori
– 3x DW301 pumpe goriva
– Aquamist direct port water injection
– FlexFuel sistem kontrole vrste goriva (alkohol i/ili benzin u bilo kom odnosu)
– MaxxRace ECU, Traction control, PWM kontrola pumpi goriva i akvamista
Transmisija:
– Tilton Carbon 3-plate kvačilo i aluminijumski zamajac
– DriveshaftShop karbonski kardan
– E60 530d 6-brzinski menjač
– E39 540 diferencijal
– Quaife ATB “šper”
– PPF poluosovine
Šasija i kočnice:
– E30 M3 1990.
– Candy Red boja
– Custom Cages rollbar
– Sova Design alkantara enterijer
– Safety Devices automatski PP aparat
– BC Racing coilover-i
– Superflex poliuretani trapa i šasije
– AP Racing 330mm diskovi napred, 6-klipna kočiona klešta
– E36 M3 315mm diskovi nazad, 4-klipna kočiona klešta
– Tilton linelock i brake balancer
Šta vi mislite? Ostavi komentar 15

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 komentara

 • Kapa dole, gasite sajt. To je to.

 • Reci su suvisne naravno, interesuje me koliko je kostalo sve ovo da bi se napravila ovakva masinerija ?

 • Hteo bih da dodam da je na prvobitnom proektu i izradi auta ucestvovalo 4 coveka. Marko Maric, Aleksandar Raskovic – Gumetina, Gospodin Pedja – Boost i ja- Vuk Radenkovic. Bilo bi lepo da je to pomenuto u ovom tekstu jer skor 3 godine zivota je potroseno na ovaj proekat i za taj trenutak u vremenu na nasim prostorima napravljen mozda najskuplji individualni proekat koji je isao preko 300 km/ h. Bio sam u autu 2009 na putu ka Kragujevcu kada smo vozili 324 km/h. Potroseno je mnogo vremena i novca, mnogo je bilo gresaka ali se mnogo i naucilo, drago mi je sto je projekat na kraju uspeo i posle toliko godina konacno dobio svoj pravi izgled.

  • Svaka cast svima koji su ucestvovali ranije jer sam onda i dok je bio dialup pratio cbc a i posle dolaskom adsla od 2005te kod nas… divio sam se celom projektu i mogu sa vama da podelim radost jer je konacno zavrsen a meni je bio cool i sa saab-ovim plucima. Jer su motori za svako postovanje koliko su tvrdi …

  • Ziva istina ! Vise puta sam bio tamo sa Gumetinom i prljao ruke oko tog auta i greota da se niko od ekipe , koju si nabrojao , a koja je tamo provodila najveci deo svog vremena ni ne spomene . Ipak ste vi odradili najveci deo posla

 • Šta reći? Koju posluku porati?
  Predivno. Znaju li se neka merenja performansi. Čisto onako makar i teorijski da se ima kompletnija slika u glavi? 🙂

 • @M-power Ispod 4 sekunde od 100-200 km/h

 • Bravo, Vule! Ulepšao si mi dan. Bilo mi je žao kad sam stigao do kraja

 • BOG OTAC

 • Svaka cast (cena Automobila..?)

 • Jedan od najboljih tekstova… I automobila ?

 • Pratio sam temu na Canon-u. Strasno! Svaka cast!
  Sta je sa Imprezom od istog vlasnika?

 • Pozdrav, moze li se znati koja tecnost za prozore je u pitanju posto imam i ja aqua mist i zanima me da li je smesa etanolska ili metanolska, posto kod nas nigde ne mogu da nadjem sa etanolom.
  Hvala unapred

Tauzenka - BMW E30 M3

Odabrani članci