Dec
18

Malo božanstvo – Mini

mini_special_bud3_naslovna_4Prebogata istorija britanske auto indutrije je toliko kompleksna da bismo izbacivanjem imena samih prozivođača (forme radi) sa ostrva mogli da napišemo vrlo ozbiljno književno delo. Ili bismo čak mogli da postojeće knjige i verovanja prilagodimo njihovom putu od stvaranja do potopa. Nadobudni, prepotentni i genetski neraznovrsni ostrvljani su nam dali mnogo toga. Male automobilske bogove.

mini_special_bud3_naslovna_1Jedan takav heroj, okružen teškašima, potpuno neprimeran za mesto i vreme u kom se našao, je osvojio svet. Britanski David pobedio je brojne Golijate svojom inženjerskom genijalnošću i ušao u legendu svima dobro znanu. Sir Alexandros Arnoldos Konstantinos Isigonis je kreirao ovo malo božanstvo koje ima svoje sledbenike po celom svetu. A kako to i mi spadamo u celi svet (što mnogi fanatici i dalje poriču) jedan prestrašan Mini je dospeo na naše stranice kako bi vam kroz samo svoje postojonje dokazao da je poseban i itekako vredan kulta koji ga prati.

mini_special_bud3_naslovna_10Na njemu se nije štedelo – sve je novo. A, ako nije novo onda je stari deo vraćen u fabričko stanje. Mada, znajuću radničku i sindikalnu istoriju britanske radne snage, fabričko stanje verovatno nije nešto čemu treba stremiti. Vlasnik je naravno bio svestan toga. Mini, njegova istorija i uspeh su tu, ispred vas, u samo jednom, ali dovoljnom primerku ovog malog božanstva.

 

Autor: Stefan Šobot

Fotografije: Stefan Šobot,Uroš Jović

 


 

 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

  1. Opiceni Opelas kaže:

    Mini je kao čaša!

Ostavite komentar

Budi u toku

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube
  • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates