Oct
06

Adria Drift Series 2016 – Nightshift

ads_rd5_nightshift_bud3_naslovna_25Poslednja trka, druge sezone, Adria Drift Series u kojoj se odlučivao prvak ovog drift takmičenja, održana je na stazi Raceland u Krškom. A kako bi se sama trka dodatno začinila, početak održavanja je pomeren tako da noć zahvati finalne borbe koje su se vodile pod sjajem reflektora. Veliki plus za organizatora koji je na ovaj način dodao na atraktivnosti celog događaja, kako publici, tako i vozačima.

ads_rd5_nightshift_bud3_naslovna_55Dobro vreme je poslužilo celi dan (i noć), pa su se tako treninzi odvijali po dobro poznatoj putanji, ali uz promenu poziciju kliping pointa ne bi li takmičarima otežali “jurenje” prave putanje. Ponovo ćemo izdvojiti Igora Tabaka, iz Hrvatske, koji je nastavio da vozi u odličnom tempu uz dosta dima koji smo imali prilike da vidimo i pre par nedelja na poslednjoj rundi CDC-a.

ads_rd5_nightshift_bud3_naslovna_6Kako je dan odmicao tako su drifteri, podeljeni u dve grupe, sve bolje savladavali “novu” konfiguraciju staze i spremali se za kvalifikacije koje su ujedno bile i poslednji put da će stazu voziti po dnevnoj svetlosti.

ads_rd5_nightshift_bud3_naslovna_11Twin drift borbe otpočele su kada su se reflektori upalili i osvetlili stazu dajući joj novu dimenziju. Pogotovo ako se nalazite za volanom trkačkog automobila. Zbog niže temperature bilo je manjih problema sa zagrevanjem guma i slabijim gripom, ako se uporedi sa treninzima, ali najbolji su i to savladali… Atraktivnosti u vožnjama, u ovom novom okruženju nikako nije nedostajalo.

ads_rd5_nightshift_bud3_naslovna_27Jedan od najlepših, najboljih, najvećih… Sve NAJ poteza ide slovencu Alešu Pogačaru koji je u borbi za treće mesto, sa Domagojem Begićem, prikazivao sve bolju i bolju vožnju. Ali nije to naj momenat, već trenutak pred start, ispostaviće se poslednje vožnje za njih dvojicu, Domagoj traži pet minuta da otkloni neočekivani kvar. Rekli bismo da je sitnica neka u pitanju, ali pet minuta je upravo trebalo da istekne i Pogačar bi pobedio, jer Begić još uvek nije uspeo da otkloni kvar… U tom trenutku Aleš traži svojih pet minuta kako bi konkurentu omogućio da završi popravku svog auta i on to uspeva! U finalnoj vožnji Begić, zasluženo, dobija Pogačara i osvaja treće mesto. Pogačar zauzima četvrtu poziciju, ali mu je bilo daleko draže da izgubi na samoj stazi gde se borio do poslednje krivine, nego da pobedi u boksu. Sve pohvale Alešu i savet organizatoru da nagradu za Fair Play uvede kao obaveznu za ubuduće.

ads_rd5_nightshift_bud3_naslovna_35Borba za prvo mesto vodi se između Berdajsa i Tabaka, u kojoj Tabak veoma zasluženo odnosi pobedu.

 
U finalnom plasmanu šampionata, najviše bodova i naslov prvaka u ADS odneo je slovenac Uroš Berdajs, ispred Tabaka i Matjaža Podboršeka. Iako Berdajs u ovoj sezoni nije osvojio niti jedno prvo mesto, zahvaljujući konstantnim rezultatima i nekom od postolja, uspeo je da sakupi najveći broj bodova i po drugi pust osvoji šampionsku titutlu Adria Drift Series.

 

Autor: Mladen Lamešić

Fotografije: Mladen Lamešić

 

 


Facebook Komentari

Comments

Trenutno nema komentara. Budite prvi!

Ostavite komentar

Budi u toku

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube
  • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates