May
28

Serbian Drift Championship – Čačak 2016

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_1Drift cirkus je stigao u Čačak i još jedna sezona je započeta u Srbiji. E sad pošto smo se rešili tih obaveznih reči, možemo da nastavimo dalje. Naime sezona 2016, ako je suditi po njenom početku, obećava. Zaista obećava. A samo delić tog obećanja predstavlja preko 40 prijavljenih takmičara za prvu trku i povratak omiljenog domaćeg driftera Bojana Kurbalije.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_2Po ugledu na prošlu godinu, vikend u Čačku je podeljen na dva dela. U subotu se vozila trke srpskog šampionata (Serbian Drift Championship), a drugog dana, u nedelju, trka je održana pod nazivom Day of Champions i u njoj su mogli da učestvuju svi vozači. Tako je ovom prilikom Čačak ugostio dobro pozante ekipe iz Hrvatske i Slovenije, zajedno sa vozačima iz Bugarske i Turske.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_3Tokom treninga i kvalifikacija bilo je teško neprimetiti skok u kvalitetu vožnji domaćih takmičara. Očigledno su vežbali preko zime, ne bi li parirali iskusnijim takmičarima iz okruženja. Finalni broj učesnika bio je 31, u 29 automobila, a dominaciju bavarskih mašina razbijali su Nisani… Dok se nisu pokvarili. Japanska pouzdanost na delu.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_5Kako je do početka twin driftova, satnica ispoštovana, sudije su odlučile da se ipak vozi Top32, umesto Top16, kako bi svi takmičari, a pogotovo oni koji su morali da pozajme automobile, imali još jednu priliku da pokažu svoju veštinu. To je samo po sebi doneli određenu dozu neizvesnosti, jer ne bi bilo prvi put da manje iskusni vozač izbaci boljeg iz daljih kvalifikacija.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_9Ipak, previše iznenađenja u Top32 nije bilo. Sve se odigralo nekako rutinski, ali sa početkom Top16 i sa naletom adrenalina, na stazi smo bili u prilici da vidimo sve. Okretanja, guranja, vožnje vrata na vrata i gomilu dima koja je prekrivala svaki centimetar staze. Jedna od najgrubljih vožnji je bila između Aleksandra Bajića i Timura Pomaka, a od Stergara i Poljaka smo očekivali više, mada je Poljak bio hendikepiran, jer je vozio u pozajmljenom automobilu.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_8Šorak i Foler su rutinski došli do osmine finala, uz Kurbaliju i Bajića, sa jedne strane lestvice, dok je sa druge Uroš Berdajs zadavao problem Gotsevu koji je ipak prošao dalje, a pridružili su mu se Dimitrov, Stevanović i Poljak.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_6Gledati Bojana ponovo na stazi predstavljalo je pravo zadovoljstvo publici, a i nama iza objektiva, jer Bojanov povratak znači da će svi morati više da se potrude i bolje da voze. Apsolutno najlepše vožnje odigrale su u kombinaciji Kurbalija-Foler, a zatim Šorak-Kurbalija, pošto je i Bojan morao da da svoj maksimum da prođe Darija, a u prilog tome govore i rezultati 4-6 i 7-3. Šorak takođe nije imao nameru da popusti, pa su vožnje posle dvostrukog 5-5 rezultata morale da se ponove, a tada je Goran napravio grešku usled koje je dobio nulu, pa je Bojanu preostalo samo da ne napravi ozbiljnu grešku u sledećoj vožnji. I nije.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_7Izgledalo je kao da Stevanović nema previše problema sa svojim protivnicima, ali zasluga je samo njihova. Pravili su greške koje su im donosile po 0 bodova, olakšavajuči Kicku put do finala i borbe sa Kurbalijom. I upravo se tu videlo koliko je Igor napredovao u svojoj vožnji izvojevajući nerešen rezultat (5-5) u prvom twinu, da bi mu u drugom koncentracija popustila, pa je Bojan pobedio rezultatom 8-2.

sdc_cacak_2016_bud3_naslovna_4Finalni poredak Kurbalija, Stevanović, Gotsev.
 
Trku je posetilo preko 3000 ljudi, a ako organizacija u Čačku nastavi u ovom smeru, čini mi se da će uskoro doći do toga da postane prava prestonica drifta u Srbiji tj. da zaseni Kragujevac kojeg pamtimo.
 

Autor: Vojislav Vujanić

Fotografije: Uroš Jović, Stefan Šobot, Vojislav Vujanić

 


 

 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

  1. voksoler kaže:

    uhhh, odakle poceti, kurbalija je prosto briljirao u cacku, fenomenalno je vozio!!!!
    slike kao i uvek, predobre!1

Ostavite komentar

Budi u toku

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube
  • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates