May
22

Renault Sport – RS.01

D7D_7341Ne tako davno, u poslednje dve decenije prethodnog veka, automobilska industrija je cvetala kao ovih dana lipe u vašem kraju. Sve je mirisalo na benzin i inovacije. Plodove tog cvetanja babe nisu mogle da pokupe za čaj, ali su zato svi automobilski entuzijasti uživali kako mi više nikad nećemo. Dosta toga se promenilo. Sve je instant, a uživati znači konzumirati što više, a ne najskirenije se posvetiti jednom savršenom proizvodu.

D7D_3761Industriju kontrolišu akcionari i menadžeri, a termin poput „homologacijski automobil“ je postao legenda. Entuzijazam nije nestao, samo se ga više nema među liderima u industriji, već se vozdiže u garažama privatnika koji su limitirani resursima ali uspevaju da iznenade. Da li se skoro pojavio automobil kao što je CLK – GTR, Porsche GT1, Lancia S4, Audi Urquattro…? Naravno da nije. Troluju nas nekim konceptima, glupostima i ko zna čime.

D7D_3762Taj tužan prizor je na neki način poršle godine razbio Reno. Iako to verovatno nije ime koje vam prvo padne na pamet kada se spomenu jedinstvene sportske kreacije, ova francuska marka decenijama unazad pravi baš fenomenalne automobile i najviše vole zadnji pogon sa motorom iza vozača. Da, to im je specijalnost. Da vas podsetim: R8 Gordini, R5 Turbo, Clio V6, Sport Spider, Renault Megan trophy … Možemo tu i Alpine da ubacimo.

D3D_1105Mi smo imali tu sreću da se dva puta susretnemo sa njihovom poslednjim eksperimentom zvanim RS.01. I da, motor je pozadi, samim tim i pogon. Renault Sport je napravio jednistveni trkački automobil kako bi pokazali šta i koliko mogu. Jedina stvar koja nije striktno napravljena za ovaj model je motor o čemu ćemo kasnije.

D7D_4181Meni je automobil nestvarno lep. Ne sećam se kada me je neki tipski trkački automobil toliko oduševio. Jedini konkurentski automobil koji mi pada na pamet je Aston Martin Vulcan, ali nije ni prići ovim propocijama. U dizajn RS.01 su implementirana prepoznatljiva Reno dizajnerska rešenja poput upečatljivog centralnog znaka, velikih C LED dnevnih svetla i izduženih zadnjih farova. Ova prelepa spoljašnost automobila je napravaljena od karbona i ona prekriva takođe karbonsku ćeliju, jednistvenu za ovaj projekat.

D7D_4530Karbonsko telo i odelo čine ovaj automobil izuzetno laganim – nešto preko 1100 kg. A da nije sve forma, već i funkcija, govori podatak da RS.01 pri brzini od 300km/h uspeva da proizvede silu od 1200kg koja ga drži zalepljenim za stazu. Poređenja radi, LaFerrari pri toj brzini beleži jedva 300kg. Frapantna razlika, zar ne? Za pogon je zadužen motor iz Nisana GT-R, twin turbo V6 sa 550 „konja“. To je jedina stvar koju je Renault Sport pozajmio, a i ne vidim razlog zašto ne bi, kada ima na polici stoji jedan od najboljih motora današnijce. Menjač je doduše, takođe jednistven. Napravljen je od strane Sadeva i ima sedam brzina.

D3D_9664Kranji cilj ovog projekta je takmičenje u GT3 šampionatima. Za sada se koristi na trkama koje su ulaznica za vozače u Renault World Series takmičenje. Nažalost, ne možemo vam još mnogo toga reći, ali smatramo da je ovo vrlo bitan automobil, vredan svakog pomena. Kao što smo na početku rekli, vreme nadmudrivanja velikih proizvođača je prošlo, te zbog toga RS.01 i Renault Sport zaslužuju jedan veliki aplauz.

 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić

 


 

 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

  1. Opiceni Opelas kaže:

    Radjanje nove seanse

Ostavite komentar

Budi u toku

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube
  • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates