May
15

Porše sa Istoka – Škoda 130 RS

skoda_130rs_bud3_naslovna_1Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih trkačkih automobila iz ere 70-ih i 80-ih godina je Škoda 130 RS, koja je prošle godine proslavila četrdeseti rođendan. Najveće trijumfe ostvarila je 1977. na Reliju Monte Karlo, gde je ubeležila dvostruku pobedu, i 1981. u ETCC šampionatu, i zbog toga je najbolji predstavnik Škodine trkačke tradicije duge 115 godina.

skoda_130rs_bud3_naslovna_4Razvijen na bazi modela Škoda 110 R Coupe, model 130 RS (Rally Sport) zapravo predstavlja zamenu za model 200 RS koji nije uspeo da zadovolji nove tehničke propise iz tog perioda. Ali to ne znači da je sav trud inženjera otišao u nepovrat, pogotovo što je razvoj trkačkog automobila, u tadašnjoj komunističkoj Čehoslovačkoj, bio priča i uspeh sam za sebe.

 
Za motor je odabran četvoro-cilindrični benzinac od 1289ccm koji je uz pomoć duplih dvogrlih Weber karburatora pravio snagu od 140ks i gurao laganu karoseriju do maksimalne brzinu od 220km/h. Sva ta “snaga” se putem četvoro-brzinskog menjača prenosila na zadnju osovinu, koja je za model 130 RS razvijena od nule, a prednja osovina je preuzeta od modela 200 RS.

skoda_130rs_bud3_naslovna_5Ukupna masa vozila iznosila je 720kg, izuzetno lagan auto i po današnjim standardima, postignuta upotrebnom “modernih” tehnologija. Tako su su delovi karoserije – oplata vrata, krov i hauba, izrađeni od aluminijuma, a blatobrani su napravljeni od kombinacije plastike i fiberglasa.

skoda_130rs_bud3_naslovna_2Od prvog trenutka, pokazala se veoma uspešnom, uspevši da u sezoni 1975. godine zauzme prve tri pozicije u Kupu Čehoslovačke. I u narednom periodu Škoda 130 RS nastavlja da ređa uspehe, postigavši najveće uspehe 1977. na Reliju Monte Karlo gde su posade Blahna/Hlávka i Zapadlo/Motali, uzele duplu pobedu. Zatim 1980. trijumf na Reliju Švedska, pa konstruktorska titula u Evropskom šampionatu turing automobila (ETCC) 1981. godine. Zahvaljujući ovim odličnim rezultatima dobila je nadimak “Porše sa istoka”.
 

Autor: Vojislav Vujanić

Fotografije: Vojislav Vujanić

 

 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

 1. Blajboni kaže:

  Ovu “skodu” sam, kao klinac, gledao uzivo na nasem “YU/SRB reliju”, na Divcibarama i Tari. Imala je strasan zvuk, i sada se najezim kada se toga setim. Pobedjivala je cetiri puta uzastopno od 1976. do 1979, superiorna u odnosu na “porse 911” koji je vozio vrlo dobar i poznat relista, Austrijanac Klaus Rusling. “Reno 12 gordini” i “reno 5 alpina” nisu mogli ni da joj pridju. Za fabricki tim “Skode” tada su vozili iskljucivo ceski vozaci Zapadlo, Kvajzar i Blahna.

 2. voksoler kaže:

  to je pravi predstavik stare skole. bravo

Ostavite komentar

Budi u toku

 • Facebook
 • Twitter
 • Flickr
 • YouTube
 • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates