Oct
14

24h LeMans – Dobar – Bolji – Najbolji

24h_lemans_bud3_naslovna_1Još u vreme dok su i muškarci i žene nosili brkove, tačnije od samih početaka razvoja automobilske industrije postojali su razni vidovi takmičenja u toj oblasti. Naravno, većina njih je podrazumevala neki vid trkanja, što sa ciljem da se određeni automobil testira, što radi puke zabave i suzbijanja dokolice. I baš kao rezultat takvih poriva nastao je jedan veoma specifičan kup, tokom kog se na proveru stavljalo čojstvo i junaštvo vozača i njegove mašine. A ni zabava nije izostala.

68LM-Z001Jedna od takvih trka je i 24h Le Mana koja je zahvaljujući svojoj atraktivnosti uvek privlačila veliku pažnju u čijem je centru ostala i do danas. Prosto, te 1923. godine, kada je sve počelo, niko nije ni sanjao da će se tamo neka trka po francuskim zabitima uzdići do samog vrha modernog motorsporta.Donela nam je mnoge zanimljive automobile čiji su posteri krasili naše zidove i davala nam je izgovor da ne idemo kod babe na nedeljni ručak, a oni koji rade su se naprasno na taj datum razboljevali. Njena burna istorija dugačka 90 godina bila je puna bizarnih nesreća, još bizarnijih trijumfa, pravila i revolucionarnih inovacija. I neka me ne pojede mrak što ću ovo reći, često je bila dosta zanimljivija i od same Formule 1, posebno u zadnjih pet godina.

24h_lemans_bud3_naslovna_3Igra sa verovatnoćama, veliki rizici i ne previše ograničavajuća pravila su ono što nas je privlačilo kod relija B grupe, i upravo je to ono što najviše privlači kod LeMan-a. Automobili jurcaju zatvorenim javnim putevima pored kuća i kafića dostižući i preko 300 km/h, a 85% kruga dugačkog oko 13 kilometara se drži pun gas. Pobednički automobil na trci će imati prosečnu brzinu od oko 220 km/h i pored svih obavljenih pitstopova, što je brže od ritma koji je potreban da se pobedi na trci Formule 1 čijih 17 trka u vrednosti kilometraže pređe taj pobednički automobil za 24 časa! I još nešto, onaj šampanjac kojim se prskaju na kraju svake trke – fora sa Le Mana.

24h_lemans_bud3_naslovna_4Formula 1 jeste kul, ali brat bratu postalo je lakše predvideti pobednika tu nego na utakmici Nemačka – Brazil 2014. posle prvog poluvremena. Na Le Manu pozicije se menjaju svaki čas i može se desiti da se do poslednjeg trenutka ne zna ko će biti prvi, pa poredak u toku trke ne vredi ni pratiti, a kamoli ostavljati pare u kladionici. Dok se tamo negde na vrhu, među prvima, bore tri različita proizvođača sa potpuno različitim konfiguracijama motora,između ostalih dizeli, atmosferci i turbo motori različitih kubikaža i cilindraža, niže u poretku se odvija sasvim zasebna borba automobila nižih klasa, i svaki od njih ima drugačiji pristup trkanju. Ovde, u ovakvom opštem haosu, mogu se konačno primetiti neke veće razlike između takmičara, a ne samo ko je promenio ugao spojlera za 5 milimetara na datoj trci.

24h_lemans_bud3_naslovna_5Ne morate da budete zaljubljenik u motorsport da biste bili oduševljeni ovim spektaklom i atmosferom koju stvara. Ne morate čak ni da znate ko je Mark Veber, ali sigurno znate za nekog tamo kockastoglavog koji je imitirao pilota u Mercedesu CLR-GT1 davne 1999. godine. O legendarnosti ove trke govori i činjenica da je dobila i ekranizaciju na velikom platnu ( LeMans -1971, MichelVaillant – 2003), a i časopis NationalGeographic ju je uvrstio u deset najboljih mesta na svetu koje treba posetiti, kao najbolji sportski događaj. Ne, to nije bila neka tamo Olimpijada ili Svetsko prvenstvo u fudbalu. U to ime, mogli bismo da se prisetimo pet značajnih automobila iz duge istorije jednog od najboljih događaja na svetu.

 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

 1. Ljubomir kaže:

  Film Stiv Mek Kvina govori o trci održanoj 1970.

  Pozdrav
  Ljubomir

Ostavite komentar

Budi u toku

 • Facebook
 • Twitter
 • Flickr
 • YouTube
 • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates