Jun
01

Linija Horizonta – Nissan Skyline R34

mrgud_gtt_bud3_naslovna_10Skromnost je vrlina ili mana? Ona ima dva lica – može da ti pomogne u životu, ili da te upropasti. Mi ozbiljno bolujemo zbog toga. Prodoran osećaj nepripadanja nam blokira određena čula baš u onim trenucima kada su nam ona najpotrebnija. I onda, povrh svega toga, pruži ti se prilika da uradiš nešto veliko, a znaš da ćeš imati ozbiljnu borbu sa pitanjima i odlukama u glavi. Kako ćemo mi sad ovo da uradimo?

mrgud_gtt_bud3_naslovna_45Naša priča počinje putovanjem u Japan, u oblast Zapreshicho-shigai, nadomak glavnog grada. Pre par meseci sasvim slučajno stupili smo u kontakt sa automobilskim disidentom koji je morao da pobegne iz Evrope kako bi zadovoljio svoje potrebe za japanskom auto-industrijom. Zaintrigiran sajtom i našim sadržajem, ponudio nam je saradnju, koja je ubrzo rezultirala i pozivom u goste. Nismo mogli da odbijemo takav poziv.

mrgud_gtt_bud3_naslovna_11Zapreshicho-shigai je predivan predeo ove zemlje gde mirno i gostoljubivo stanovništvo beži od svakodnevne gužve i oblake stresa rasteruje uređujući svoje kuće, dvorišta ili automobile. Naš domaćin je želeo da ostane anoniman ali nam je dozvolio da upotrebimo ime po kom je poznat u Japanu – Mrgudo-san.

mrgud_gtt_bud3_naslovna_42Mi smo u kuću domaćina stigli u kasnim večernjim satima. Ušli smo u genkan, predsoblje gde su gosti obavezni da se izuju i obuku uwabaki (patofne za kretanje po kući). Dok smo mi usporeni od umora obavljali svoju dužnost, Mrgudo-san nam je diskretno usmerio pogled ka vratima koja ne vode u kuću, već negde… Iznad vrata je bila bela kaciga sa njegovim imenom i ispisanom krvnom grupom. Tog trenutka je nastupila hiperventilacija. To su vrata garaže i automobil je iza. Kao da se stvorila provalija između nas i vrata. Nismo bili spremni da je tako umorni preskočimo.

mrgud_gtt_bud3_naslovna_43mrgud_gtt_bud3_naslovna_2Nismo hteli da iznenađenje koje je bilo na samo otvaranje brave od nas kvarimo naglim paljenjem svetla i momentalnim raspršivanjem uzbuđenja i adrenalina u nama. Umesto toga, posvetili smo se paketu piva, koje smo doneli kao skromni poklon, životnoj priči našeg kolege i grabuljanju male zen bašte. Ima nešto u tom igranju u pesku, čak i kad porasteš.

mrgud_gtt_bud3_naslovna_53Mrgudo-san je automobilski novinar koji je svoju ljubav prema metalnim ljubimcima pretočio u posao od kog živi. Svoje zavidno vozačko iskustvo i poznanstva je iskoristio na pravi način i pokrenuo je časopis koji pokušava da interesantnim i originalnim sadržajem ispliva na površinu. Tu smo se i mi malo pronašli. Pored svega toga, uspeva da vozi lokalni drift šampionat. Kad ima vremena vozi i na drugim sličnim takmičenjima. Simpatičan mladić. Par piva kasnije, alkohol je lagano počeo da deluje na mozak, a priča se razvezla do ranih jutarnjih časova. Telo je počelo da otkazuje i morali smo da se povinujemo željama organizma. Odlučili smo da priču nastavimo narednog dana.

mrgud_gtt_bud3_naslovna_44mrgud_gtt_bud3_naslovna_57Jutro je bilo sunčano i prohladno. Lepo nas je otreznilo i vratilo nam ono malo pameti što imamo u glavu. S njom se vratilo i uzbuđenje koje se povuklo pod bujicom piva, i mi smo bili spremni da preskočimo onu provaliju, zgrabimo kvaku i širom otvorimo vrata. Spremni da upijemo sve što nas čeka iza njih. Momentalno preopterećenje čula bez konkretnog razloga.

 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

 1. ahsirob kaže:

  Hvala još jednom na ulepšanom danu! Ovaj je poseban jer (svi) volim(o) R34! Hvala, hvala, hvala!!! :)

 2. Vojislav Vujanić kaže:

  Hvala tebi na lepim rečima :)

 3. Marko Lalovic kaže:

  Ovaj tip cini mi se pise za EVO magazin :)
  Sjajna saradnja. Svaka cast ljudi!
  R34…ju ju ju.. Opasno ! :)

 4. Stefan Sobot kaže:

  Mislim da ne grešim ako kažem da je ovo najozbiljnije predstavljanje do sada.
  Svaka čast!!!

 5. Kiza kaže:

  Svaka čast!Oduševio sam se R34-vorkom :D
  Sve na svom mestu!

Ostavite komentar

Budi u toku

 • Facebook
 • Twitter
 • Flickr
 • YouTube
 • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates