Aug
18

Japanska princeza – Lexus IS

lexus_is200_bud3_naslovna_2Japanci – čudan narod, vrlo efikasan, sa gomilom fetiša svojstvenih samo njima i nikome drugom u krugu od trista hiljada svetlosnih godina. Samim tim i automobili su im uvek bili jedinstveni, neretko potpuno nejasni većini ljudi sa dobrim vidom. Ali, nekada i njima dođe iz dupeta u glavu (ako to oni uopšte imaju), pa naprave jedan odličan proizvod, prelepog pakovanja, plasiranog tačno tamo gde treba i u pravo vreme.
lexus_is200_bud3_naslovna_3Reč je o kultnom modelu, originalnog imena Toyota Altezza, a nama i većini poznatijeg kao Lexus IS. TO SU TI LEXUS ŠTOPOVIIIII, IDEMO JAKOOOO (nećemo ih više spominjati). Krajem devedesetih, izbor „sportskih“, luksuznih i kompaktnih limuzina je bio bipolaran, ili C klasa ili trojčica. Zato su Japanci iskoristili tu priliku da lepo ušuškaju model koji će parirati nemačkom dvojcu. I uspeli su u tome, impresivno, zar ne? Paaaaa, i nije tako impresivno, to su ipak Japanci.
lexus_is200_bud3_naslovna_1A uspeli su zato što su imali jednostavan recept koji je trebalo „samo“ sprovesti u delo. Nobuaki Katayama, tvorac čuvene AE86, vodio je tim koji je upravo to i uradio. Japanska princeza je rođena, a nama je predstavljena kao Lexus IS – Intelligent Sport. U tom trenutku je bio pravo osveženje, avangardno ime, propraćeno atraktivnim prisustvom na ulicama. Tačno se sećam kad i gde sam video prvog IS-a u Beogradu. Čak i danas, prva generacija mami poglede ljubitelja automobila, a mi kao takvi, pobrinuli smo se da jedan specijalan primerak i slikamo. Uživajte.
lexus_is200_bud3_naslovna_4

 


Facebook Komentari

Comments

Trenutno nema komentara. Budite prvi!

Ostavite komentar

Budi u toku

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube
  • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates