Oct
19

Slow ‘n’ Low

Bug, Beetle, Buba, Folcika i ko zna kako još je dvadeset miliona ljudi nazivalo svoj narodni auto. Iako je Hića verovatno najomraženiji lik na ovoj planeti (posle Saše Popovića), ima jednu pozitivnu stavku na dugoj listi stvari koje je uradio za života (za razliku od ovog drugog). Naredio je Ferdinandu Poršeu da napravi auto za petočlanu porodicu.
U to vreme Fireru nisi smeo reći ne, pa je Porše napravio ono što je traženo od njega. Verovatno nije ni bio svestan da je napravio legendu koja će se proizvoditi 65 godina bez prekida. Napravio je Bubu. Postoji jedna anegdota koja kaže da je Britancima posle osvajanja Nemačke Buba i celokupna proizvodnja ponuđena kao ratni plen, ali oni nisu videli poentu tog automobila, pa su opušteno odbili. Proizvodnja je počela u Nemačkoj i tako se rodio VW.
Od tog trenutka, svet se menja. Infekcija se brzo proširila po celom svetu, pa nije postojala osoba koja nije imala kontakt sa Bubom. Proizvodnja je rasla, došla je i u naše krajeve, a svoje dugo putovanje je završila u Meksiku. Ah, ti pametni Englezi. VW je narastao u automobilskog giganta, a Buba je dobila svoju modernu reinkarnaciju, nažalost, ne tako uspešnu.
Danas je pred nama „novi“ model iz 1958. godine. Konkretan primerak je pronađen i kupljen u Sremskim Karlovcima. Nakon procedura koje moraju biti ispoštovane pre puštanja u rad, automobil je spušten taman koliko treba, a da bi efekat slow’n’ low kruzera bio kompletan, stavljene su uže prednje gume i, naravno, šire zadnje. Sve ostalo je fabrika namestila te davne ’58.
Nekako vam je toplo oko srca kada vidite ovaj auto ispred sebe. Udara na emocije, brate. Mislim, znaš ono kad Lepava zapeva, a tebi lepo. E, tako. Šalu na stranu, stvarno mi je drago i lepo kad vidim jedan ovakav budž. Taj budž, on je esencija automobilske kulture. Vremenom je promenio dosta oblika, ali ovaj budž, ova Buba, nema rok trajanja. To je to.
Nema snagu, mnogima je ružna, mnogi je mrze samo zato što su je posedovali i ima još trista zamerki na njen račun. Ali pogledaj je samo, šta ti zapravo više treba od ovoga?

 


Facebook Komentari

Comments

Trenutno nema komentara. Budite prvi!

Ostavite komentar

Budi u toku

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • YouTube
  • RSS

Pretraga

Partneri

Popularno

Negde na brdovitom...

Kao što smo vam već najavili, priča o ...

Za ime Bloga...

Pre neki dan sam skoknuo do pijace da ...

Odžačari – Seat...

Škk dizel? Znam, simbol poljoprivrednih mašina, toplih stanova, ...

Saab il’ nikad

Svi već par godina čitate o propasti SAAB-a, ...

Za ime Bloga...

Godina iza nas i godine ispred nas. Kilo ...

Facebook updates

Twitter updates