Jun
20

Ritmos Españoles – Seat Leon Cupra

Španci su u svetu poznati kao kreatori inkvizicije, sijeste i sombrera. Mračno doba inkvizicije, srećom, nije se održalo, a sijesta predstavlja najgoru noćnu moru Angele Merkel, jer ko još pravi pauzu za dremku usred radnog dana?! Možda ih je upravo ta dremka ispod velikog šešira inspirisala da naprave kvazi-porodičan auto minivenolikog izgleda, i da u njega stave turbo motor? Samo što se ova priča tu ne završava…
Potrebno je znati da Leon Cupra vodi poreklo od Audija S3 i Golf R-a, jer se u njihovoj osnovi nalazi ista platforma, a koriste i identični 2.0 TFSI agregat. Ok, nije baš identičan. Seat je, kao slabija karika u VAG korporaciji, izvukao “deblji” kraj, pa se u Cupra-u pakuje nešto manje konja nego u prethodna dva navedena.
Samo 240KS?! reče vlasnik i upali Google.
Išlo se redom, ništa se nije preskakalo i vodilo se računa o svakom detalju, zato i ne čudi što su se prve modifikacije odnosile na poboljšanje disanja motora (oil catch can i kompletan SuperSprint izduv od turbine do kraja), pa je tek onda usledilo remapiranje ECU-a na osnovu modifikacija koje su rađene.
Vizuelno nema mnogo detalja koji bi ovu Cupra-u vidno istakli među drugim, čak ni u motornom prostoru nećete moći da vidite veće razlike, ali nije zlato sve što sija… Kombinacija felni sa Cupra R modela od 19″ i Eibach opruga, dovode je na primerenu visinu, a zadnji štopovi predstavljaju lični pečat vlasnika. Enterijer je takođe pretrpeo izmene, ali kao i na eksterijeru sve je rađeno u OEM+ stilu, pa stičemo utisak celine, kao da je auto takav izašao iz fabrike.
U nastavku možete naći kompletnu listu modifikacija u trenutku fotkanja, a ako vas zanima zašto, kako i zbog čega je svaka od modifikacija rađena, detalje možete pogledati ovde – Seat Leon Cupra, jer je svaka stavka detaljno obrađena.

Modifikacije:
Seat Leon Cupra STAGE2+

  • Motor 2.0 TFSI
  • Forge Motorsport Oil Catch Can
  • Supersprint (Turbo downpipe kit + metallic kat 100 CPSI WRC, centre exhaust, rear exaust, oval endpipe)
  • Blow-off valve revision D
  • Audi S3 Intercooler + pipes
  • RS Customs upgraded fuel pump
  • ZF Sachs Performance clutch-flywheel kit 530+ Nm
  • NGK PFR7S8EG
  • Pipercross performance panel filter
  • Remap: Stage 2+ by TurboPerformance – 340KS, 460Nm
  • Boost: 1.6 bara; overboost: 1.8 bara
  • BSH Pendulum & Torque mount
  • Forge Motorsport Adjustable Short Shifter
  • Felne Ronal Potenza(Cupra R) 8×19 ET-53, GoodYear Eagle F1 Asymmetric 235/35/19
 


Facebook Komentari

Comments

Komentari

  1. Peca kaže:

    Fotke su vrhunske a auto jos bolji! Svaka cast za projekat!

  2. joemrda kaže:

    evo je hehe. euto je extra. sleeper, ne vidi se ni po cemu da je ispod haube azdaja koja ce ga pogurati do skoro 300 km/h.

  3. Markoni kaže:

    Malo je falilo da dobije hibrid-turbo i ode na 400+ KS, ali dobro, sta je tu je. I ovako je babaroga na putu… Fotke, kao i uvek, fenomenalne…

  4. ticbra-tdi kaže:

    sve je 5+

  5. dejan82 kaže:

    sve pohvale,a sto se tice hibridne turbine ostacemo uskraceni za detaljno obrazlaganje u dobro poznatoj nam temi :)
    bez obzira Cupra je jedinstvena kod nas

Ostavite komentar